Paroubek: České stavebnictví nezastavilo pád

09.09.2014 12:54

Jedním z nejhorších dědictví po působení dvou pravicových vlád a zároveň tak jednou z největších výzev pro Sobotkův kabinet je vývoj českého stavebnictví. V červenci však stavebnictví opět meziročně pokleslo, a to o 3,7 %. To je mimořádně vážná situace, na kterou by vláda měla rychle reagovat.

Paroubek: České stavebnictví nezastavilo pád
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vláda ale za své dosavadní půlroční působení pro stabilizaci situace ve stavebnictví neudělala zhola nic. Na ministerstvu průmyslu a obchodu se o stavebnictví „stará“ univerzální náměstek KDU-ČSL J. Koliba, který, snad podle vzoru prezidenta Zemana, stojí u všeho, ale nerozumí ničemu.

Vláda musí urychleně zpracovat program na podporu stavebnictví. Ten se musí opírat o dostatečné finanční prostředky na výstavbu liniových staveb, ale musí také dokázat změnit situaci v dalších segmentech stavební výroby: bytové výstavby, výstavby sociálních zařízení, např. penzionů, a podobně.

Pro tyto účely se nabízí využít alespoň část prostředků, které zatím „leží ladem“ na účtech státních podniků.

Stejně významné jako zajistit finanční prostředky, je, aby vláda vytvořila obecně lepší podmínky v oblasti legislativy. Na jaře byly Evropským parlamentem schváleny nové směrnice, dle kterých bude třeba v rámci implementace zákonů změnit i český zákon o veřejných zakázkách. Současný zákon je zcela nefunkční, brání rozvoji stavební výroby ve veřejné sféře, a ve svých důsledcích vede ke kriminalizaci veřejných činitelů, zejména starostů. Budoucí eurokomisařka V. Jourová však v čele MMR, které je gestorem tohoto zákona, neudělala vůbec nic, aby tento zákon podle možností platil už od prvního ledna následujícího roku.  Vláda musí k celé problematice investic přistupovat velmi komplexně. Zatím se však nedohodla ani na tom, kdo je ve vládě vlastně gesčně zodpovědný za vývoj ve stavebnictví, respektive na tom, jaké má ministerstvo průmyslu a obchodu páky na další ministerstva (zejména na ministerstvo dopravy a ministerstvo pro místní rozvoj ad.), aby pro stavebnictví něco udělala.

Nevznikla ani žádná mezioborová pracovní skupina pro stavebnictví. Prostě za půl roku činnosti této vlády se v tomto ohledu nestalo nic. Vláda jen jede v kolejích vyjetých pravicovými kabinety, a to s mašinfíry typu J. Koliba, kteří nejsou schopni přinést žádnou změnu.

Situace ve stavebnictví je skutečně kritická a vláda musí urychleně přistoupit k jejímu řešení.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…