Paroubek: České zdravotnictví jako na Slovensku?

18.03.2016 6:35

Jedním z nejzávažněji působících faktorů, který připravil Ficovu stranu Smer-SD o významný počet voličů, byla krize ve slovenském zdravotnictví, která vybublala v silném apassionátu několik týdnů před volbami. Voliči pochopitelně už zapomněli, že slovenské zdravotnictví do vážné krize přivedl předchozí pravicový kabinet premiérky Radičové.

Paroubek: České zdravotnictví jako na Slovensku?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dlužno ale říci, že ani slovenští sociální demokraté se v této oblasti příliš nečinili tím správným směrem. Problémy neřešili, a naopak se pod jejich rukama objevilo několik závažných korupčních kauz, které vyústily dokonce v odchody předsedy parlamentu a ministryně zdravotnictví z funkcí. Opakované korupční kauzy v jednom rezortu jsou prostě politický smrtící.

Česká lékařská komora (ČLK) nyní ústy svého prezidenta MUDr. Kubka a dalších činitelů varuje před kritickou situací českého zdravotnictví, která se dříve nebo později může projevit vážnou krizí. Lékaři, zdravotní sestry a kvalifikovaný personál odcházejí do zahraničí nebo do lépe placených profesí v rámci ČR. Lékařská komora v tomto týdnu předstoupila před vládu s apelem, že je nezbytné zvyšovat platy lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o 10 % každý rok, pravidelně valorizovat platby za státní pojištěnce, novelizovat zákon o zdravotních službách, který by lékařské komoře dal právo kontrolovat personální zajištění zdravotních služeb a umožnil komoře ukládat poskytovatelům závazná opatření k nápravě, dále pak zajistit pacientům svobodnou volbu lékaře a poskytovatele služeb, neomezovanou zdravotními pojišťovnami a také zjednodušení specializačního vzdělávání lékařů.

Ještě bych dodal, že by bylo dobré, aby ministerstvo zdravotnictví spolu s ČLK zahájilo nábor lékařů v zemích východní Evropy, ale také třeba v Sýrii anebo ve Střední Asii. Tito lékaři a další zdravotní pracovníci by mohli zacelit mezery, jež vznikají odchodem českých lékařů a zdravotních sester do zahraničí.

Velmi důležitou roli hraje také dořešení koncepce vzdělávání mladých lékařů, kteří jsou v českých nemocnicích často považováni za otrockou pracovní sílu bez nároku na rozumný výdělek odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci. To jen neudržitelný stav, který přímo vybízí mladé lékaře k tomu, aby prchali ze země za lepším. Tento exodus musí vláda zastavit, je to v zájmu všech českých občanů.

Vláda podle Ústavy odpovídá za zdravotní péči obyvatelstva a musí se podle toho chovat. To, že po předchozích pravicových kabinetech zdědila velmi závažné problémy ve zdravotnictví, jejichž kumulace vedla v roce 2013 téměř ke kolapsu nemocnic ve všech krajích, už za krátký čas nebude nikoho zajímat. Vláda by měla nastavit jasnou koncepci, vycházející z apelu ČLK. seznámit s ní veřejnost, získat pro ni lékaře a jejich profesní organizace a začít ji neoblomně uplatňovat. Jen tak se vláda vedená ČSSD v čele se sociálně demokratickým premiérem a také se sociálně demokratickým ministrem zdravotničtí může vyhnout podobnému politickému problému, jaký nedávno nastal na Slovensku…Problému s politicky podobně smrtícími důsledky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…