Paroubek: Česko s jednou z nejnižších minimálních mezd v EU

27.02.2015 19:17

Představitelé českého průmyslu dlouhodobě sní o nejlépe žádné minimální mzdě. Tu a tam se dokonce objevují jejich vyjádření, že jim to zvyšuje neúměrným způsobem firemní náklady. Představit si ovšem pracovníky, kteří pracují za minimální mzdu 9200 Kč ve výši 55 Kč na hodinu, je smutné.

Paroubek: Česko s jednou z nejnižších minimálních mezd v EU
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Toto je hladová mzda, pokud si ještě představíme, že pracovník se musí dopravovat do práce a tu a tam také posnídat, posvačit, poobědvat či povečeřet. A někdy si koupit něco na sebe či se starat o děti. Nikdo z jeho šéfů a majitelů takové firmy by tuto redukční dietu jistě nesnesl. Evropský statistický úřad (ESU) uskutečňuje pravidelná srovnání ekonomických ukazatelů v jednotlivých zemích a v tomto případě uskutečnil také porovnání minimálních mezd ve vybraných zemích.

Ve 22 zemích Evropské unie, které ESU porovnával, se ČR neumístila zrovna dobře. Velmi často zaostává s minimální mzdou 332 EUR za řadou zemí, které jsou podstatně méně hospodářsky vyspělé, anebo srovnatelně vyspělé jako je ČR. Mám na mysli Maďarsko, Lotyšsko, Slovensko, Estonsko, Chorvatsko, Polsko, Maltu, ale tako Slovinsko, Portugalsko a Řecko. Minimální mzda v eurech v Portugalsku, Řecku a Slovinsku je, můžeme říci, dokonce v násobcích mzdy české.

Pochopitelně těžko můžeme posuzovat zcela rozumně českou minimální mzdu s minimálními mzdami v těch nejvyspělejších zemích EU, ale v zemích, které jsou méně vyspělé, a nebo zhruba stejně hospodářsky vyspělé jako je ČR jistě ano. Za ČR zůstávají, pokud jde o výši minimální mzdy, jen dvě suverénně nejchudší země EU, Bulharsko a Rumunsko a o něco nižší minimální plat má také Litva. Myslím, že úroveň minimální mzdy u nás je jednak výsledek negativního působení pravicových vlád v letech 2007-2013, a dále trvalého tlaku silné průmyslové lobby na českou vládu a český Parlament, kterému ovšem Topolánkova a Nečasova vláda rády podléhaly.
Můj osobní poznatek ze setkání s řadou velmi úspěšných podnikatelů, například z Německa či Švýcarska je ten, že těmto lidem záleží na dobrém finančním ohodnocení jejich zaměstnanců a zaměstnanců obecně.

Slušné a zvyšující se mzdy znamenají růst poptávky a tedy odbyt výrobků či služeb jejich firem. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.