Paroubek: Česko získalo z Evropské unie o sedmnáct miliard více...

02.08.2017 8:36

…nežli do rozpočtu EU zaplatilo. Za první pololetí Česko získalo z rozpočtu EU 39,5 miliardy korun a odvedlo do něj 22,8 miliardy korun. Zůstalo tak, jako v předchozích platebních obdobích již od roku 2004 včetně čistým příjemcem peněz z EU.

Paroubek: Česko získalo z Evropské unie o sedmnáct miliard více...
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Konkrétně Česko od roku 2004 získalo 1152 miliard korun dotací, a naopak do konce letošního června do rozpočtu EU odvedlo téměř 500 miliard korun. Celkově tak z EU získalo o 656 miliard více, nežli tam odvedlo. V tuto chvíli je zhruba z 550 miliard korun finanční perspektivy let 2014-2020 proplaceno pouhopouhých 1,5 % prostředků. Zhruba 12,5 % z této částky je již smluvně přiděleno na určité projekty. To vše za 3,5 roku, tedy za polovinu funkčního období nové finanční perspektivy let 2014 – 2020.

Zdá se, že česká vláda nevyužila v posledních téměř 3,5 letech jeden z nástrojů, které má k dispozici, aby výrazně ovlivnila hospodářský růst. V každém ze sedmi let finanční perspektivy by mohla v rámci nejrůznějších programů podpořit v průměru téměř 80 miliardami každoročně podpořit hospodářský růst. Spolu s finanční spoluúčastí by to mohl znamenat přírůstek HDP nejméně 2 %, ale spíše více, téměř až ke 3 %.

V pondělí ministerstvo financí zveřejnilo svůj odhad hospodářského růstu na tento rok. Ten MF vidí na 3,1 %. Kdyby vláda uměla, a to především ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí, vyvinout tlak na rezorty, mohlo být HDP v tomto roce nejméně o 2 % vyšší, nežli je to, které bude dosaženo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.