Paroubek: Cesta k revizi zákona o církevních restitucích?

04.05.2015 15:01

Podle informací deníku Právo Český statistický úřad pro vlastní potřebu spočítal a ohodnotil majetek, který stát církevním subjektům, tedy hlavně katolické církvi, předal do konce roku 2014. Toto šetření ČSÚ ukazuje, že ceny majetku jsou jen zlomky těch, ze kterých vycházela Topolánkova a Nečasova vláda při určování ceny majetku, který církvím zabavili komunisté.

Paroubek: Cesta k revizi zákona o církevních restitucích?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud byla nadhodnocena cena majetku, je logické, že nepřiměřeně velká bude i finanční náhrada za tento majetek. Vrchní ředitel sekce makroekonomických statistik ČSU Jaroslav Sixta pro Právo uvedl, že jde zatím o první odhady ČSÚ, které budou postupně upřesňovány, ale že výrazně jiné výsledky očekávat nelze.

Informace ČSÚ o několikanásobném nadhodnocení ceny majetku, který má v restitucích připadnout církevním subjektům, je velmi závažná. Ceny církevního majetku byly totiž důležitou součástí argumentace předkladatelů zákona o církevních restitucích.

Chci připomenout, že tento zákon o církevních restitucích byl v Poslanecké sněmovně přijat většinou jednoho hlasu, přičemž tím rozhodujícím stoprvním hlasem byl hlas poslance Pekárka (ODS), který byl již v té době pravomocně odsouzen k výkonu trestu a který dnes skutečně vykonává trest ve věznici.
Myslím, že informace ČSÚ o tom, že cena majetku, který má být vydán církevním organizacím, byla významně nadhodnocena, by stála za právní analýzu. A to v tom smyslu, zda zákon postavený na lživé či zcela chybné argumentaci není třeba revidovat…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…