Paroubek: Cesta k zamezení migrace do Evropy

21.01.2016 10:15

Klíčem k ukončení migrační krize v Evropě je ukončení války v Sýrii, dí vcelku rozumně německý ministr zahraničí F.-W. Steinmeier. To už říkám a píšu dlouhé měsíce Samozřejmě, při pečlivém bojkotu ze strany veřejnoprávních a tištěných médií jsem byl ve svých vyjádřeních omezen na server Vaše věc a své blogy na serverech Aktuálně a iDnes.

Paroubek: Cesta k zamezení migrace do Evropy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Čeští (i evropští) politici se po léta otázce Sýrie vesměs vyhýbali, jak jen mohli. Až v posledním půl roce se projevuje jistá změna. Již se tu a tam odvažují kritizovat mocnosti Západu za chyby v jejich syrské politice. To, že rozbíjením sekulárního režimu B. Asada nakypřily půdu pro islamisty všech odrůd. I pro ty nejbezpečnější, nejbezskrupuloznější, kterými jsou teroristé z Islámského státu. Ano, to jsou ti, kteří útočí na civilní cíle v mnoha zemích světa.

Prostě, syrská válka sekulárního režimu s islamisty vyhnala ze země 4 miliony lidí, zejména do Turecka, Jordánska a Libanonu. Odhaduje se, že dalších 7–9 milionu Syřanů žije na územích hájených Asadovou armádou, přičemž se jedná o lidi, kteří ztratili své domovy v jiných oblastech Sýrie. Mnohokrát jsem upozorňoval na to, že pokud by Asadův režim padl, dali by se tito lidé do pohybu. Utíkali by ze země před terorem Islámského státu a dalších militantních islamistů. Utíkali by lidé spjatí se sekulárním baasistickým režimem – vojáci, policisté, pracovníci státní správy a jejich rodiny. Utíkali by statisíce drúzů, dva miliony křesťanů, statisíce alávitů a další.

Široká podpora Asadova režimu v zemi je důvodem, proč se tento režim dávno nezhroutil, byť si to přály USA, Británie, Francie i regionální velmoci Turecko a Saudská Arábie.

Pro islamisty a jejich zahraniční donátory nemůžou být řešením svobodné volby. V nich nemohou vyhrát. Západ zvolna opouští svůj striktní požadavek na Asadův okamžitý odchod. Proč by měl dobrovolně odejít někdo, koho nebylo možné porazit zbraněmi, ani penězi velkých, ba největších mocností tohoto světa… Nemluvě ani o přímo „libyjském“ chaosu, který by v Sýrii po Asadově odchodu zavládl. Důsledky syrské války je zasažena tvrdě i Evropa. Pohyb Syřanů z Turecka po čtyřech bezvýchodných letech pobytu v utečeneckých táborech nebyl až tak překvapivý.

Slova Steinmeiera mohou signalizovat i odvahu EU emancipovat se od chybné politiky USA na Středním východě. USA dnes nepotřebují ani arabský plyn, ani arabskou ropu, země EU je potřebují.

Především USA zavinily svou chybnou politikou eskalaci konfliktu v Sýrii, pár tisíc uprchlíků ze Sýrie přijaly a pak jejich idealismus jaksi skončil.

Pokud chce EU zabránit další, ještě mocnější vlně uprchlíků, musí dělat politiku, která povede k ukončení války v Sýrii. A bude-li to třeba, pak v úzké spolupráci s Ruskem. Myslím, že Steinmeier to dobře chápe.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.