Paroubek: Čí zájmy hájí M. Zeman prosazováním jaderné energetiky?

27.03.2015 19:36

M. Zeman při své nedávné návštěvě Libereckého kraje nezapomněl opět uvést své názory na jadernou energetiku. A řekl, že Česká republika by měla i nadále preferovat jadernou energii a neměla by podlehnout takzvanému solárnímu šílenství.

Paroubek: Čí zájmy hájí M. Zeman prosazováním jaderné energetiky?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Prezidentovy názory na energetiku vězí hluboko ve dvacátém století, a navíc využívá neslavného českého „solárního boomu“, který před lety jisté zájmové skupiny politiků (i „podnikatelů“) zneužily ke svému bezuzdnému obohacení, k argumentaci o nevhodnosti alternativních druhů energií. Zásadní problém této argumentace leží v tom, že ačkoli ČR vyšel rozmach solární energetiky velmi draze, neznamená to, že výroba elektrické energie z alternativních zdrojů je sama o sobě drahá nebo výrazně dražší než výroba elektřiny pomocí jádra. Například nedávná veřejně dostupná studie Deutsche bank velmi pozitivně hodnotí možnosti investic do alternativních zdrojů energie.

Česká republika se zavázala k plnění cílů Klimaticko-energetického balíčku na rok 2030, tedy také k úspoře 27 % energie do roku 2030. Kam by byla elektřina z případných nových dvou jaderných bloků, jejichž cena by se pohybovala mezi 300 až 400 miliardami korun vyvážena? A za jakou cenu?

Další věcí je, že nyní se elektřina na energetické burze obchoduje za cenu zhruba 975 korun za megawatt hodinu, ale cenu výroby jedné megawatt hodiny z moderního jaderného bloku vyčíslili autoři energetické koncepce zhruba na 1600 korun…

Prezident Zeman by měl hájit zájmy českých občanů, nikoli zájmy určitých zájmových podnikatelských skupin, které by byly jediné, pro koho by byla výstavba nových jaderných bloků na území ČR výhodná.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…