Paroubek: Čína a Latinská Amerika a jiné

25.11.2016 16:53

Při pobytu v jednom z nejzajímavějších a nejkrásnějších čínských měst Chang-čou zaujme každého návštěvníka architektura, urbanistické řešení města a také prostorové uspořádání a použití zeleně jako městotvorného prvku.

Paroubek: Čína a Latinská Amerika a jiné
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Místní hospodářské elity projevují velký zájem o spolupráci s Českou republikou. Podle vyjádření čínského prezidenta má být právě provincie Če-ťiang, jejímž hlavním městem Chang-čou je, tím územním celkem, který bude v Čína oblastí, jež bude se zeměmi střední a východní Evropy spolupracovat nejvíce. Je to jedna z nejbohatších čínských provincií a nejvíce Číňanů, kteří žijí v Praze a v ČR, pochází právě odtud.

Je také velmi zajímavé sledovat v médiích dnešní návštěvu čínského prezidenta v Chile. Chilští představitelé hovoří, jako česká vláda a prezident, o strategickém partnerství mezi touto tichomořskou zemí a Čínou. Jen tak mimochodem, import do Chile z Číny se od roku 2006, kdy dosahoval 4,3 miliardy dolarů, zvýšil na 14,8 miliardy dolarů v roce 2015. A naopak export z Chile do Číny se zvýšil z 5,3 miliardy dolarů v roce 2006 na 16,7 miliardy dolaru v roce 2015.

Do Chile dováží Číňané především levné spotřební zboží. Naopak z Chile se do Číny vyváží suroviny, v první řadě měděný koncentrát a dále tropické ovoce, neboť Chile má prakticky středomořské podnebí, a dále ryby a výrobky z ryb vína a podobně. Velice rozvinutá je i kulturní výměna mezi oběma zeměmi.

Bylo zajímavé vidět a slyšet argumentaci chilských představitelů a také to, že vlastně poté, co se nový americký prezident Turmp vyjadřuje ve stylu „Make America great again“, to znamená k návratu pracovních příležitostí do USA a de facto proti globalizaci, největším zastáncem volné výměny zboží bez protekcionismu a globalizace obecně je čínský prezident. Alespoň tolik tedy z jeho projevu, který byl na čínské mezinárodní televizi CC TV překládán do angličtiny.

Ještě zajímavější byla předchozí návštěva čínského prezidenta v Peru, kde byl přijat se všemi poctami, měl projev v peruánském parlamentu. Po jeho skončení členové parlamentu povstali a spontánním potleskem ocenili prezidentovo vystoupení.

V ani jedné z obou zemí, v Chile ani Peru, nebyly patrné žádné stopy po nedůvěře ke vztahu k Číně, komuisotžroutství, byť peruánský prezident je představitelem pravice.

V situaci, kdy se nově zvolený americký prezident vyjadřuje, že nepodepíše a nově zvolený kongres nikdy neodsouhlasí smlouvu o transatlantické spolupráci (TPP), se Čína prakticky stává ekonomickým hegemonem v Tichomoří, kde americký prezident dobrovolně vyklízí pole. Představitelé Peru i Chile vyzývali Číňany k uskutečnění nových čínských investic v jejich zemích.

Je velmi zajímavé, jakou pozornost čínská televize těmto návštěvám věnuje a s jakou podrobností referuje o obsahu vystoupení zahraničních i čínských představitelů. Myslím, že by se s reáliemi vztahů mezi Čínou a zememi Latinské Ameriky, které znamenají rychlý rozvoj vzájemných vztahů, měli seznámit čeští komunistožrouti, k jejichž dobrému tónu patří jakési pohrdání možností spolupráce s budoucí největší ekonomickou velmocí světa.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie