Paroubek: Čína na cestě vzhůru

27.10.2017 7:35

Skončil 19. sjezd Komunistické strany Číny (KS Číny). Sjezdy KS Číny se většinou konají v pětiletých intervalech a jsou pečlivě připravené stranickým aparátem. Nedochází na nich k třenicím a jsou programovým poselstvím do budoucna. Jsou také předzvěstí stranických personálních změn v budoucnu.

Paroubek: Čína na cestě vzhůru
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Číny a generální tajemník KS Číny Si Ťin-pching bude mít v roce 2022, kdy se bude konat příští sjezd vládnoucí strany, 69 let. Hranicí pro odchod z vedoucích funkcí KS Číny byla neformálně již před mnoha lety stanovena hranice 68 let.

Analytici a komentátoři spekulují, že prezident Si má dnes ve více než 200členném ústředním výboru, 25členném předsednictvu Ústředního výboru a 7členném Stálém výboru předsednictva strany absolutní podporu. Z toho se vyvozuje, že činí kroky, aby mohl pokračovat v čele KS Číny a Číny i po dalších pěti letech vládnutí.

Prezident Si na sjezdu uvedl, že KS Číny je největší politickou stranou světa. Měl pravdu. A této straně se daří udržovat v Číně stabilitu a potřebnou společenskou dynamiku. Země stále dosahuje vysokých temp hospodářského růstu, aktuálně pod sedm procent, což umožňuje trvalý růst životní úrovně 1,379 miliardy Číňanů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Čína se během 15 až 20 následujících let stane nejsilnější ekonomickou mocností světa. Ostatně, Trumpova politika „America First“ je reakcí části vládnoucích kruhů USA právě na limitované hospodářské i politické možnosti USA ovlivňovat vývoj ve všech oblastech světa. K historické tradici Číny však nepatří a v jejím politickém uvažování není zakotven expanzionismus. Čínské ambice se omezují na vývoz zboží a kapitálu prakticky v globálním měřítku a zdá se, že právě přes ekonomické nástroje, jakými jsou ve svých důsledcích například Nová hedvábná stezka, může Čína dosáhnout strategické převahy svého vlivu nejen ve střední Asii a východní Africe, východním Středomoří, v oblasti Perského zálivu (jako odběratel ropy a zemního plynu, které Američané již z Perského zálivu dovážet nepotřebují), ale stále více také ve východní Evropě a dalších částech světa, v první řadě pak v tichomořských státech střední a jižní Ameriky, kde USA po Trumpově nástupu vyklízejí hospodářské a politické pozice.

Čína se prostě, soudě alespoň podle vyjádření vedoucích činitelů komunistické strany a státu na sjezdu, připravuje na to, že bude v příští generaci hrát ve světě mnohem silnější roli, než je tomu nyní. A k tomu byl 19. sjezd KS Číny důležitým mezistupněm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce