Paroubek: Co očekávat od výsledků voleb v Británii?

12.05.2015 5:27

Britské volby navzdory očekávání neskončily patem, ale jasným vítězstvím britských konzervativců, kteří v Dolní sněmovně získali 331 křesel, tedy více než je absolutní většina (326), a tak mohou vládnout sami.

Paroubek: Co očekávat od výsledků voleb v Británii?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Poraženými voleb jsou jednak agentury pro výzkum veřejného mínění, které bez výjimky předpokládaly zcela odlišné výsledky, a pak také, byť v rozdílné míře, Labour Party, liberální demokraté a strana UKIP. Šéfové těchto stran, tedy Ed Milliband, Nick Clegg i Nigel Farage po této porážce ze svých pozic v průběhu pátku odstoupili.

Lídr konzervativců D. Cameron Britům slíbil, že v průběhu dvou let po svém volebním vítězství vyhlásí referendum ohledně setrvání Velké Británie v Evropské unii (do počátku roku 2016). A vzhledem k tomu, že ve volbách do britské Dolní sněmovny výrazným způsobem ve Skotsku uspěla také Skotská národní strana (SNP), lze očekávat, že referendum o setrvání Velké Británie v EU nebude v blízké době jediné velké referendum, a přidá se k němu také nové hlasování o suverenitě Skotska.

Obě tato referenda tedy ve svém důsledku přinesou do Velké Británie i EU velkou nejistotu a obě referenda mohou být pro EU i Velkou Británii silnou komplikací. Země může mířit jak k odchodu z EU, což hospodářsky oslabí Velkou Británii i EU, tak také k oddělení Skotska od zbytku Spojeného království. To by téměř jistě znamenalo, že Velká Británie ztratí svůj velmocenský status.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

10:21 Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

Další dva úseky dálnice D35 v Pardubickém kraji zahájilo v pondělí 6. května 2024 Ředitelství silnic…