Paroubek: Co vlastně ukazují průzkumy?

15.05.2018 7:39

Zatím poslední průzkum veřejného mínění agentury MEDIAN, zveřejněný na konci minulého týdne, nepřinesl žádné velké překvapení.

Paroubek: Co vlastně ukazují průzkumy?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Budu-li komentovat statistiku, není na ní nic zajímavého. Kdyby byly volby dnes, tak by podle MEDIANU zvítězilo hnutí ANO s 30,5% hlasů. Na druhém místě by se objevila ODS s 14% voličské podpory. Na třetím místě pak Piráti s 11,5 % podpory. Až za nimi by bylo hnutí T. Okamury s 9% podporou voličů. Teprve za těmito čtyřmi stranami přichází levice: komunisté by získali 8,5% hlasů a sociální demokracie 8%.

Sedmá v pořadí je s 6% TOP 09 a až za ní lidovci s 5,5% hlasů. Lidovci a Starostové mají podle průzkumu MEDIANU zhruba stejnou podporu jako tomu bylo u průzkumů STEMu a TNS Kantar: lidovci 5,5% a STAN 4%. Jednotlivé pohyby ve volebních preferencích u agentury MEDIAN v řádech několika posledních týdnů jsou možná pro někoho zajímavé. Zajímavá jsou však především tendence, ktera se začínají čím dál více projevovat. Je to:

1) prakticky stabilní, téměř neměnná podpora hnutí ANO, pohybující se kolem 0,3% voličů a

2) pomalu, ale jistě se zvyšující podpora ODS.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

S ohledem na stagnaci podpory stran levice – tedy komunistů a sociálních demokratů – se zdá, že A. Babiš je schopen stále absorbovat nebo udržet, pro podporu svého hnutí hlasy dřívějších levicových a levostředových voličů. V praktické rovině se to projevuje posunem programových paradigmat hnutí ANO směrem k jejich větší „levicovosti“.

Naopak ODS začíná čím dál více expandovat v prostoru pravostředových voličů. Dá se říci, že zejména obě dvě další pravostředové formace – STAN a TOP 09 – postupně ztrácejí svou sílu ve prospěch ODS. ODS je tedy jakýmsi gravitačním polem pro pravicové voliče. A to bude možná trend, který se bude projevovat i v dalších měsících a letech. Je ovšem otázkou, zda se tento trend bude urychlovat či nikoliv.

Podle průzkumu, třetí stranou na pásce jsou Piráti, kteří podle dalších průzkumů jiných agentur posilují své pozice zejména ve velkých českých a moravských městech. Za Piráty následuje Okamurova SPD, jejíž podíl na koláči voličů je zhruba stejný jako v předchozím měsíci. Obě dvě levicové strany jsou na tom zhruba stejně, jako tomu bylo při volbách loni v říjnu a nezaznamenáváme vůbec žádný významnější nárůst směrem vzhůru. Další tři strany české pravice a středu (TOP 09, KDU – ČSL a Starostové) budou mít podle tohoto i podle nedávných jiných průzkumů veřejného mínění, velké starosti se probojovat do sněmovny. Tedy pokud by sněmovní volby proběhly v těchto dnech.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…