Paroubek: Další příklad „nezaujatosti“ českých médií ohledně Ukrajiny

19.02.2015 5:29

Generální tajemník bloku P. Porošenka Sergej Kaplin uvedl v přímém přenosu ukrajinské stanice TV1, že za občanskou válku na východě Ukrajiny jsou odpovědní titíž lidé, kteří se chopili moci po svržení prezidenta Janukovyče, tedy A. Jaceňuk a O. Turčynov. Bylo by zajímavé vědět, do jaké míry toto vyjádření koresponduje s názorem samotného prezidenta Porošenka.

Paroubek: Další příklad „nezaujatosti“ českých médií ohledně Ukrajiny
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je očividné, že na Ukrajině existují skupiny, které mají zájem na tom, aby konflikt na východě země neskončil, neboť díky občanské válce mohou zvyšovat svůj vliv na vedení Ukrajiny. Do pozadí se díky konfliktu dostává tragická ekonomická situace země a odsouvá se její řešení.

Ukrajinské hospodářství se však i bez toho, aby na něj byla upírána veškerá pozornost, nezadržitelně blíží k bankrotu a opotřebovávací válka tento bankrot jen přibližuje. V posledním čtvrtletí loňského roku kleslo ukrajinské hospodářství meziročně dokonce o 15 %. A je třeba znovu připomenout to, o čem česká média diskrétně mlčí. Tedy, že sanace dluhů Ukrajiny si podle odborných odhadů vyžádá cca 250–300 miliard eur. A takové peníze pochopitelně Ukrajině EU, MMF, Světová banka a ani nikdo jiný poskytnout nemůže. Prezident Porošenko, jakož i A. Jaceňuk a další, jsou si však ekonomické situace Ukrajiny jistě dobře vědomi.

V médiích (nikoli českých) se spekuluje, že by brzy mělo dojít k jakémusi „druhému Majdanu“, jehož cílem by mělo být sesadit prezidenta Porošenka. Ten, jak se zdá, by rád situaci na východě země vyřešil mírovou cestou, což z výše uvedených důvodů není pro některé vlivné mocenské skupiny výhodné. Analytici také hovoří o tom, že pro P. Porošenka v rámci budoucího boje o politickou moc v zemi může být v této situaci, kdy Ukrajina stojí na hraně státního bankrotu a rozpadu současné státní moci, výhodné označit konkrétní viníky války na východě území.

Poslední dohoda z Minsku se zdá být přijatelná pro obě strany, pro Ukrajinu i pro Rusko. Při posuzování toho, kdo co porušuje a kdo nestojí o mírové urovnání konfliktu, je třeba si uvědomit, že zhruba 90 % závazků z Minsku II. leží na bedrech Ukrajiny. V následujících dnech a měsících uvidíme, zda na Ukrajině zvítězí zdravý rozum, nebo budou boje nadále pokračovat, či dokonce nastane jakýsi další Majdan, při němž padne například prezident Porošenko.

Je zajímavé, že vyjádření S. Kaplina o tom, kdo je zodpovědný za občanskou válku na Ukrajině, nevěnují česká média téměř žádnou pozornost. Ve svém jednostranném zaměření si raději všímají vyjádření M. Kalouska, který volá po dodávkách zbraní na Ukrajinu, což je pochopitelně řešení, které by vedlo pouze k eskalaci konfliktu, v němž trpí nejvíce obyčejní lidé, kteří z postižených oblastí nemají kam utéci. Kalouskův postoj je navíc zcela v rozporu s duchem dohod z Minsku, ale to české komentátory vlastně těší.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…