Paroubek: Další vynikající počin české justice

25.02.2015 5:29

Kauza privatizace minoritního podílu v OKD bude zřejmě definitivně zametena pod koberec. Podle informací z Práva se 27. března sejde obvodní soud pro Prahu 2, respektive jeho senát vedený soudkyní I. Fialovou, a kauzu předběžně projedná v neveřejném zasedání.

Paroubek: Další vynikající počin české justice
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

O co v této kauze jde?

Již před časem policie odložila projednávání celé záležitosti vznesení obvinění vůči tomu, kdo v roce 2004 vládě předložil návrh na prodej státního podílu v OKD za podhodnocenou cenu. Tím předkladatelem nebyl nikdo jiný nežli tehdejší ministr financí (a zároveň i tehdejší a současný kamarád R. Pokorného, který zajišťoval náležitosti transakce za stranu současného majitele OKD Z Bakaly), tedy současný předseda vlády B. Sobotka.

Předmětem předběžného projednání má zřejmě být především soudním znalcem  podhodnocený posudek, a tak se k předběžnému projednání mají dostavit soudní znalec, který tento posudek vypracoval, a dva tehdejší manažeři fondu majetku.

Po předběžném projednání u soudu většinou již nenásleduje hlavní líčení, takže lze už dnes říci, co se stane.

Všichni tři obžalovaní budou zproštěni obvinění, policii zbyde cena za hloupost, protože to byla ona, kdo k soudnímu projednávání údajně nezajistila dostatečné podklady, a celá kauza zmizí z povrchu země.

To důležité, co soudní senát sdělí, je, že soudní posudky ohledně ceny privatizovaného minoritního státního podílu OKD jsou vlastně v naprostém pořádku. Cena za prodej tak byla fér, a dnešní premiér Sobotka je čistý. Jen pro zajímavost, dnešní cena 44 tisíc bytů OKD, které vlastní Bakalova firma RPG, činí podle kvalifikovaných odhadů ostravských kvalifikovaných makléřů cca 35 miliard korun. A uhlobaron Bakala si na ně v nedávné době od nejmenovaného českého bankovního domu vypůjčil 10 miliard korun.

Premiér Sobotka mlčí jako ryba, ačkoli má jasný morální závazek donutit zvolna krachujícího uhlobarona Bakalu k vydání bytů OKD k prodeji jejich současným nájemníkům, a to za pro nájemníky výhodných podmínek. Takový příslib nájemníkům bytů OKD dala vláda, v níž byl ministrem financí a toto také veřejně přislíbil sám Z. Bakala. Svůj veřejný příslib ale pochopitelně nedodržel a splnit ho ani nehodlá.

Gratuluji české justici k dalšímu významnému úspěchu. Zvýšení platů si soudci opravdu zaslouží

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…