Paroubek: Daně předmětem sporu ANO a ČSSD

24.03.2018 17:38

V současné době probíhají exkluzivní jednání o sestavě menšinové koaliční vlády a jejím programu mezi hnutím ANO a ČSSD. Zdá se, že největší spor mezi oběma stranami je logicky o daně.

Paroubek: Daně předmětem sporu ANO a ČSSD
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Sociální demokracie chce zavést progresivní zdanění a sektorovou daň například pro banky. Překvapivě se ale vůbec nemluví o zavedení stoprocentního odpisu investice modernizačního charakteru, což by vedlo k razantnímu zvýšení technologické úrovně výrobních kapacit v Česku. Právě cesta zrychleného odpisování investic při jejich uvádění do provozu by mohla být tou správnou cestou k urychlení technologické revoluce, robotizace a digitalizace české ekonomiky.

Máme v tomto směru co dohánět, česká ekonomika stále zaostává úrovní produktivity práce (a mezd) za západoevropskými partnery a konkurenty. ČSSD by si měla osvojit tento požadavek na 100% odpisování modernizačních investic uplatňovaný pak v nejbližších několika letech, což by bylo důležitým prvkem urychlení rozvoje české ekonomiky i české společnosti jako celku.

Pokud jde o sektorovou daň, spíše bych mluvil o druhé sazbě daně z příjmu právnických osob a považuji to za zcela spravedlivý požadavek. Pokud platí férové daně zaměstnanci a nyní již i malí a střední podnikatelé – živnostníci, měly by je platit také největší české firmy. Není přeci dlouhodobě možné, aby z naší země odcházelo v dividendách každoročně téměř 300 mld. Kč na účty mateřských společností českých firem tak, jako tomu bylo posledních dvou letech.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Každoročně by bylo dobré aktivizovat ve prospěch státního rozpočtu alespoň 50 – 60 mld. Kč z těchto penez, což je zhruba pětina částky, která odchází bezúčelné ze země. Na tento naprosto správný požadavek ČSSD nevystačí ministryně financí Schillerová s konstatování, že na zvyšování daní hnutí ANO nikdy nepřistoupí. Bylo to především hnutí ANO, které iniciativně přistoupilo ke zvýšení daní OSVČ zavedením EET.

Byl to správný krok směrem k dosažení tohoto férovosti daní, protože do té doby férové daně platili jen zaměstnanci. Ale teď by to chtělo v logice předchozích daňových iniciativ hnutí ANO pokračovat. Získané příjmy s uplatněním druhé sazby korporátní daně může státní rozpočet využít na růst důchodů, na růst mezd, například pracovníků v sociálních službách, kteří jsou tradičně nejmizerněji placení ze všech veřejných zaměstnanců, na modernizační investice v dopravě a obecné infrastruktuře atd.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.