Paroubek: Daňové změny podle ČSSD

21.02.2017 20:59

ČSSD přichází s návrhy rozsáhlých změn v daních z příjmu občanů i ve firemních daních.

Paroubek: Daňové změny podle ČSSD
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Z rychlé analýzy tohoto návrhu se zdá, že jde o změny, které v zásadě odpovídají běžným západoevropským vzorům. Ve všech nejvyspělejších zemích Západu jsou uplatněny daňové progrese. A to jak v daních z příjmu zaměstnanců či živnostníků, tak v daních pro firmy.

ČSSD chce pro zaměstnance zavést 4 daňová pásma. V tom prvním daňovém pásmu do výše hrubé mzdy 30 tisíc korun měsíčně, by zaměstnanci na daních ze superhrubé mzdy platili 12 procent. Pro hrubou mzdu 30- 40 tisíc korun by se ve druhém pásmu platila ze superhrubé mzdy daň 15 %. Třetí pásmo je určeno pro příjmy mezi 40-50 tisíci korunami, a v tomto pásmu by poplatníci platili 25 procent. A konečně čtvrté pásmo s hrubým příjmem nad 50 tisíc korun, kde by se ze superhrubé mzdy platila daň 32 %.

Pokud jde o firemní daně, navrhuje ČSSD tři daňová pásma podle objemu ročního zisku. Nejnižší daně, 14 %, by platily firmy se ziskem do pěti milionů korun ročně. Těchto firem je v české ekonomice zdrcující většina, můžeme říci, že devět desetin ze všech. Podniky s výší zisku mezi pěti až 100 miliony ročně, by platily 19% daň, a nejvyšší sazba 24 % by se týkala zhruba 600 největších firem s čistým ročním ziskem nad sto milionů korun. U tohoto návrhu tedy již můžeme hovořit o poměrně vysoké daňové progresi. Sociální demokracie navíc nezavrhuje ani sektorovou daň ve vztahu k bankovnímu sektoru.

Dá se říci, že podle těchto návrhů by si naprostá většina daňových poplatníků – zaměstnanců – polepšila, platila by nižší daně. Pokud jde o firmy, tak by samozřejmě tento výpadek z daní z příjmů zaměstnanců měly pokrýt firemní daně, zejména daně těch největších českých firem, které by mohly pracovat s vyšší daňovou sazbou nežli nyní.

Tyto daňové návrhy ČSSD mají zcela nepochybně šanci zaujmout veřejnost, což je ve volebním období vlastně ten rozhodující faktor. Stejně intenzivně by se však ČSSD měla v souvislosti s daněmi věnovat také eliminaci daňových rájů v Evropě a ve světě.

Pokud jde o Evropu, jsou zde tyto daňové ráje: Lichtenštejnsko, Monako, Švýcarsko, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Kypr či britský ostrov Jersey. Pokud jde svět, EU v současné době zpracovává seznam těchto daňových rájů, podle kterého mezi ně patří USA, Kanada a také Izrael.

EU, jejíž součástí je i ČR, by měla vyvinout na tyto státy – po eliminaci vlastních, evropských, daňových rájů, tlak, aby změnily svou daňovou politiku.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice