Paroubek: Debakl Merkelové CDU ve volbách

08.09.2016 4:28

Když v březnu 2016 získala islamofobní strana AfD v zemských volbách v Sasku – Anhaltsku 24,3 % hlasů, neviděli to mnozí analytici a komentátoři nějak fatálně. Neviděli to ještě jako jasný trend v německé politice vedoucí k etablování této strany. Již ve druhých zemských volbách v řadě však, byť v poněkud politicky zjitřenějších podmínkách „nových spolkových zemí“, se AfD dostala nejen do zemského sněmu, ale rovněž s výsledkem přesahujícím 20 % hlasů (přesně: 20,8 % a 18 mandátů).

Paroubek: Debakl Merkelové CDU ve volbách
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Výsledky stran v zemských volbách v Meklenbursku – Předním Pomořansku (4. 9. 2016)

Strana

% výsledek ve volbách

Mandáty

SPD

35,6

30,6

26

AfD

0

20,8

18

CDU

23

19

16

Linke

18,4

13,2

11

Zelení

8,7

4,8

-

NPD

6

3

-

FDP

2,6

3

-

Vítězem zemských voleb se sice stala SPD, ale s výraznou ztrátou 5 % hlasů oproti posledním zemských volbám v roce 2011. Je to procentuálně zhruba stejně těžká ztráta, jakou zaznamenala CDU kancléřky A. Markelové. Pro Merkelovou má však tato porážka příchuť debaklu, neboť Meklenbursko – Přední Pomořansko je vlastně její politickou základnou. Kandiduje zde léta do Spolkového sněmu.

Poraženy v těchto volbách však byly všechny zavedené německé politické strany. Zelení dokonce vypadli ze zemského sněmu, neboť nepřekonali 5 % volební klauzuli. Liberálům se nepovedl comeback do sněmu. Ohromné ztráty voličů zaznamenala také Levice (die Linke), jimž uprchla od posledních voleb bezmála třetina voličského elektorátu. Prostě AfD je nyní i pro část levicových voličů výraznější stranou protestu nežli Levice.

AfD ovšem odčerpala nejvíce hlasů v zemských volbách CDU, dále sociálním demokratům, neonacistické NPD a Levici. Prostě všem…

Největší politický profit ovšem pro AfD kynul z dramaticky navýšené volební účasti. Ta se zvýšila z dřívějších 51,6 % (2011) na letošních 61,6 %. Lze říci, že imigrace a imigrační krize v Německu byly tím faktorem, který galvanizoval nevoliče k účasti ve volbách.

Volby byly pro dlouhodobě zavedené německé strany výstrahou. Sdělením, že voliči mají na imigraci jiný názor nežli německá politická elita. A na prvním místě nežli kancléřka Merkelová.

Do Německa loni přišlo 1,1 milionu imigrantů. Původní zájem německého průmyslu, který chtěl získat levné a motivované nové pracovníky (německá ekonomika dosáhla i při vynikajícím výkonu a produktivitě práce již prakticky plné zaměstnanosti), zatím skončil v troskách. Většina z loňských imigrantů se nezapojila do pracovního procesu…

Ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko, která s 1,7 miliony obyvatel patří k nejmenším spolkovým zemím bylo umístěno z loňských 1,1 milionu imigrantů téměř 23 tisíc. To není v německých poměrech dramaticky mnoho, ale s ohledem na velikost této spolkové země to tak úplně málo není. To jako kdyby do Česka během jednoho roku přišlo přes 140 tisíc imigrantů. To by u nás ovšem znamenalo úplné politické zemětřesení.

Zdá se, že imigrace a problémy s ní spojené jsou a zůstanou ještě nějaký čas hlavním problémem německé politiky. Pro kancléřku Merkelovou (a její politický osud) a CDU to rok před parlamentními volbami nevěstí nic dobrého.

V Meklenbursku ostatně může s podporou 42 mandátů z 71 vzniknout opět staronová rudo-černá koalice. Přes velké ztráty by se tak CDU dostala nakonec znovu do zemské vlády, což by poněkud pomohlo konsolidovat politickou pozici kancléřky. Dosavadní předseda zemské vlády Sellering (66-letý premiér je již 8 let ve funkci) má však možnost sestavit koalici také se stranou Levice (37 mandátů s SPD by stále ještě bylo solidní většinou v 71 – členném zemském sněmu).

Premiér z SPD Sellering má velkou podporu občanů své země (73 % občanů je s jeho prací spokojeno) a je nyní v politicky velmi výhodné pozici. Může si vybrat z dvou prakticky rovnocenných variant. V každém případě se jeho vlastní politická pozice upevní.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.