Paroubek: Debakl před branami

05.04.2017 21:10

Poslední průzkum veřejného mínění TNS Kantar, která proslula přesnými výsledky průzkumů veřejného mínění, jež se příliš neliší od reálných volebních výsledků, je pozoruhodný.

Paroubek: Debakl před branami
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Především hovoří jednoznačně o dominanci hnutí ANO na politické scéně a o velké fragmentaci české politické scény za hnutím ANO. To je něco, co tady bylo možná jen na počátku devadesátých let, kdy v roce 1992 ve volbách s velkým předstihem zvítězila Klausova ODS, a jinak byla pro zbytek politické scény příznačná velká roztříštěnost.

Do průzkumu ještě není zahrnuta již vytvořená předvolební aliance mezi lidovci a STAN. Zcela nepochybně, pokud by došlo k součtu obou čísel lidovců a STAN, pohybovala by se tato koalice těsně nad hranicí deseti procent. Nesdílím přání, které je otcem myšlenky u řady komentátorů, kteří říkají, že tato aliance popadne volebním sítem deseti procent. Naopak si myslím, že posílí na zhruba 12–15 %

Co je však pozoruhodné, je vyrovnání šancí ve volbách u sociálních demokratů a komunistů. Ty už od sebe odděluje pouhé jedno jediné procento(!). Dochází tedy, pokud jde o volební preference ČSSD, k situaci, kterou jsem očekával ( spíše však v červnu a v září) a která přichází poněkud rychleji, nežli jsem očekával.

Předpokládal jsem, že se současným stylem politiky, personálním a programovým vybavením, marketingovou výbavou, výkony ministrů a zákonodárců a tak dále, se sociální demokracie propracuje k 10 – 12 % volebních preferencí. Podle nejnovějšího průzkumu agentury TNS Kantar má sociální demokracie 12,5 %, takže se fakticky pohybuje mezi 10–12 % podpory.

To tady již dlouho nebylo. Naposledy v dubnu 2005, tedy tehdy, když jsem se stal nejprve místopředsedou ČSSD, a za pár týdnů na to premiérem české vlády.

Je celá věc pro ČSSD ještě řešitelná?

Jednoznačná opověď zní: těžko. Ale i nyní se dá ještě „něco“ dělat. Je možné přijít se stručnou programovou nabídkou, akčním programem programových priorit, které jsem navrhoval již na podzim. Strana by se měla vymezit jednak jako ochránkyně zájmů spotřebitelů (ochrana spotřebitele, silná koruna), ochránkyně životního prostředí (jasný kurz proti rozšiřování atomové energetiky a pro uplatňování progresivních technologií na výrobu elektrické energie). Chce to vrátit se k problematice americké vojenské základny, zvyšování vojenských výdajů a účasti na zahraničních misích. ČSSD by měla být v tomto ohledu velmi zdrženlivá. ČSSD by se měla vrátit také k církevním restitucím, a to alespoň formou zdanění náhrad církvím. S tím, že bude do budoucna čekat na vytvoření vhodné konstelace k velké revizi církevních restitucí po některých příštích volbách.

V programové oblasti je zkrátka možné udělat mnoho. Nelze však opakovat chyby při komunikaci „daňového plánu“, který byl nedávno zveřejněn vedením ČSSD. Tento „daňový plán“ kupodivu nepředpokládal žádný útok na daňové ráje, což by současně mohlo být útokem na pasivitu A. Babiše v této věci za poslední tři roky. Témat je zkrátka dost, ale sociální demokraté s nimi nepracují.

Pokud jde o personální oblast, je potřeba přesvědčit váhající osobnosti v rámci ČSSD ke kandidatuře do poslanecké sněmovny. To, že jsou Zimola s Tejcem toho času kritiky předsedy strany Sobotky, by nemělo znamenat jejich diskvalifikaci pro uplatnění na kandidátkách. Chápu, že u Zimoly je problém s mnohoobročnictvím, tedy se souběhem funkcí hejtmana a případně i poslance. Ale v současné situaci je jistě možné udělat výjimku. A tu by bylo možné udělat i u hejtmana Plzeňského kraje Bernarda, který se ukazuje být možnou velmi zajímavou osobností ČSSD do budoucna. Jeroným Tejc by jistě, pokud by k tomu přistoupil osobně předseda strany, mohl být získán ke kandidatuře, byť se nyní zdá, že je silně rozhodnut politiku opustit.

Možná, že Tejc nemá ty „správné geny“ stát se budoucím předsedou ČSSD, ale je to vzdělaný a realisticky uvažující mladý člověk, který může mít budoucnost před sebou A hlavně v tuto chvíli představuje, byť třeba mlhavou, a přesto alternativu k současnému kurzu ČSSD.

ČSSD samozřejmě může v předvolebním období dohnat, a to těsně před volbami, kauza Altner. Tedy jinak řešeno, Nejvyšší soud může rozhodnout o výši platby dědicům advokáta Altnera, která bude v každém případě, pokud bude rozhodnuto o výši platby, a ne o zrušení původního rozsudku, vlastně v jakékoli výši znamenat ohrožení finanční i politické budoucnosti sociální demokracie...

Situace ČSSD je prostě špatná, ale nemusí být zoufalá. Pokud vedení strany vyvodí správné závěry a stanoví správné dílčí cíle na příštího půl roku práce. Pokud to neudělá, může se její volební výsledek ve sněmovních volbách klidně propadnout pod hranici 10 %...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice