Paroubek: Debata hluchých s blbými

07.10.2017 10:58

Debata lídrů politických stran, které mají podle zjištěného potenciálu šanci se propracovat do sněmovny ve volbách za 14 dní, měla opět rysy trapnosti.

Paroubek: Debata hluchých s blbými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Byli vlastně pouze dva lidé, kteří v otázkách zahraniční politiky prokázali plnou profesionalitu. Byl to L. Zaorálek (ČSSD) a P. Šrámek (hnutí ANO). Tu a tam jim sekundoval ještě také předseda komunistů Filip.

Reprezentant lidovců O. Benešík mluvil sice často, ale bylo to jen plácání prázdné slámy a až na jeho pozitivní postoj k EU, se kterým souhlasím, musím říci, že jsem rád, že lidovci nejsou stranou, která by podstatněji ovlivňovala zahraničněpolitickou linii příští vlády. Zůstávají na svých 6 – 7 % volebních preferencí a s podobnými reprezentanty, jako jsou jejich experti na ekonomiku a zahraniční politiku, opravdu nikoho jiného než tradiční katolické voliče ovlivnit nemohou. Je škoda, že do debaty o zahraniční politice nešel například předseda lidovců Bělobrádek…

Představitel Pirátů M. Peksa, podobně jako jeho kolega v debatě o ekonomice dva dny předtím, projevoval chvílemi až udivující neznalosti a je otázka, zda se opravdu najde 5 % recesistů, kteří tuto stranu budou volit. Nicméně s ohledem na výkony těch zavedených politických stran a jejich reprezentantů v debatách, je i to, co je nemožné, možné.

M. Kupku, který reprezentoval ODS, dobře znám. Je to velmi slušný člověk s krásnou češtinou a s příkladným vystupováním. Ale politicky je to popleta připravený pokračovat v nenávistné a hloupě proamerické politice v linii Alexandra Vondry.

Pokud jde o představitele TOP 09 Ženíška, musím říci, že mi v mnoha směrech jeho pojetí zahraniční politiky, zejména ve vztahu k EU, vyhovuje. Co je však děsivé, to je rigidní postoj TOP 09 k Rusku. Blábolení o územním revizionismu Ruska a agresivitě a podobně v situaci, kdy síla Západu a NATO je tak odstrašující, že musí zarazit každého potenciálního protivníka - V. Putin není hlupák, je opravdu hodně nepatřičné.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Příjemným překvapením pro mě byl reprezentant hnutí ANO P. Šrámek, který projevil jak slušné znalosti, tak zajímavou myšlenkovou pružnost, která u představitelů tradičních českých pravicových stran prostě neexistuje. Takovéhoto člověka si umím představit, jak prosazuje politiku národního zájmu, jak ve vztahu k našim spojencům z EU a NATO, tak ve vztahu k Rusku, Číně i třetímu světu.

L. Zaorálek neudělal žádnou hrubou chybu. Mluvil profesionálně, s přehledem, dobře. Zatím nejlépe ze všech reprezentantů ČSSD, které jsem zatím viděl.

Slušnost je se zmínit také o reprezentantovi strany T. Okamury J. Kobzovi, který představil kuriózní zahraniční politiku svého uskupení. Ta v řadě směrů vzbuzuje sympatie, v jiných směrech pak soucit…

Tak jak jsem viděl reprezentanty strany Zelených v obou posledních debatách na ČT24, musím říci, že sympatie, které k tomuto hnutí dlouhodobě chovám, se v těchto volbách zcela nepochybně neprojeví. Zejména Petr Štěpánek při své rigidně prosazované zahraniční politice vzbuzuje spíše soucit a útrpnost nežli potřebu s ním diskutovat.

Bylo by zajímavé vědět, kolik lidí tento cirkus sledovalo…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.