Paroubek: Demagogie a populismus Andreje Babiše

06.03.2017 12:09

Znepokojení občané, kteří kriticky hledí na establishment státu, se často velmi silně ztotožňují s nejrůznějšími vyjádřeními A. Babiše proti tzv. politickým a ekonomickým elitám. Tato vyjádření se dají shrnout do krátké věty: „Všetci kradnú“. Všichni kradou, jen A. Babiš samozřejmě své obří impérium vybudoval jako čistý skaut.

Paroubek: Demagogie a populismus Andreje Babiše
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Minulý týden přišel A. Babiš s perlou, výpotkem čistého populismu. Namísto českého parlamentu o 281 členech, který obsahuje 200 poslanců a 81 senátorů, by prý stačil jeden parlament o 100 členech. Nebo možná myslel sněmovnu i senát dohromady, možná ne, čert ví.

Parlamentní agenda, zejména ve sněmovně, je velmi náročná, a dělba práce mezi výbory a podvýbory tohoto zákonodárného tělesa si vyžaduje i určité počty zástupců lidu, tedy poslanců. Kdyby Babiš řekl, že ve sněmovně bude 120 až 150 poslanců, bylo by to možná ještě rozumné, ale pokud hovoří rovnou o stovce poslanců a senátorů, nebo dokonce jen o stu poslanců s tím, že senát zruší, sám ví, že to nebude možné provést. Všech 81 senátorů, respektive ústavní většina z nich, určitě nebude pro rozpuštění této parlamentní komory a těžko si lze představit, že se v obou komorách parlamentu najde ústavní většina pro takovouto silnou redukci parlamentního zastoupení.

Takže si Babiš může plácat, co chce. Může přicházet s nápady, které mu jeho marketingoví poradci přinesou a o kterých také ví, že se to lidem bude líbit. Vždyť těch darmožroutů v poslaneckých a senátorských pozicích, kteří berou nehorázné peníze, má každý dost. Takže zase jeden Babišův malý populistický krůček k volebnímu vítězství, který naštěstí nikdy nebude realizován. A to ani tehdy, kdyby snad Babiš disponoval v parlamentu ústavní většinou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…