Paroubek: Demokraté z ANO

28.02.2017 10:40

Andrej Babiš si na kongresu své politické strany ANO prosadil, že napříště bude moci dělat škrty, a vlastně rozsáhlé korekce, ba můžeme říci sestavy volebních kandidátek ANO pro volby do poslanecké sněmovny.

Paroubek: Demokraté z ANO
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Hnutí ANO se tak z předstírané demokratické politické strany stalo aristokratickým londýnským spolkem, kde rozhoduje šéf a nikdo jiný. Samozřejmě, že praxe, kterou tímto Babiš zavádí, utlumuje jakoukoli vnitrostranickou diskusi, protože nikdo z těch, kteří budou usilovat o své zvolení, respektive o to dostat se na kandidátku, nebude projevovat jakýkoli kontroverzní názor vůči šéfovi respektive vůči tomu, co šéf politicky prosazuje.

S kritikou se nemírní nikdo z předáků dalších politických stran ve sněmovně, ale například B. Sobotka by měl mlčet. Sám jsem na vlastní kůži zažil, konkerétně v Libereckém kraji, kde mě chtěli nominovat od čela krajské kandidátky ČSSD pro sněmovní volby. Sobotka si šéfy kraje pozval a jednoznačně jim řekl, že pokud budu na kandidátku postaven, vedení strany, tedy Sobotka, mě vyškrtne. A ještě směrem k libereckým straníkům dodal, že v případě, že by měli odvahu mě na kandidátku přesto dát a on musel v kandidátce škrtat, dal by jim do čela kandidátky M. Marksovou Tominovou.

V krajských volbách v libereckém kraji obdržela ČSSD cca 8 % hlasů. Liberecký kraj patří k těm nejmenším volebním krajům, a proto je na získání jednoho politického mandátu potřeba zhruba deset až jedenáct procent odevzdaných hlasů. Nebude-li v podzimních volbách v této výši volební výsledek ČSSD, nebude mít tato strana a na Liberecku ve sněmovně žádného zástupce. Sobotka, přestože ví, že strana přeci jen potřebuje trochu silnějšího kandidáta, než jakým bude někdo z místních kandidátů, se zachoval tak, jak se zachoval.

Babiš se chová jako oligarcha v byznysu i v politice, ale Sobotka k němu nemá moc daleka. Jejich metoda práce je úplně stejná – centralizace rozhodování v jedněch rukou. A je potřeba říci, že v Babišově případě se to alespoň nyní zdá efektivní. V Sobotkově případě toto soustředění moci vede jen k personální genocidě ve stranických řadách.

Babiš na posledním místě kandidátky

Babišův politický trik s tím, že bude kandidovat na posledním místě kandidátky svého hnutí je vrchol politické demagogie a populismu. A ještě větší je to pak výzva směrem k dalším poslancům hnutí ANO, aby udělali totéž. V zásadě půjde také o velkou personální genocidu v poslaneckém klubu hnutí ANO. Naprostá většina z členů tohoto poslaneckého klubu, tedy poslanců za hnutí ANO, není tak politicky výrazná, aby si je voliči vůbec zapamatovali. Proto je nechají sedět na posledních místech kandidátek, pokud na těchto místech budou kandidovat. A hnutí ANO díky tomu budou po volbách reprezentovat zcela noví lidé.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…