Paroubek: Děsivá čísla o počtech uprchlíků ve světě

09.01.2015 7:34

Podle zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky utíkalo před násilím a válkami v polovině loňského roku 56,7 milionů lidí.

Paroubek: Děsivá čísla o počtech uprchlíků ve světě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Největší počet uprchlíků pochází v současné době ze Sýrie, odkud lidé utíkají před už čtyři roky trvajícím vnitřním válečným konfliktem. Syrských uprchlíků už je dokonce přes tři miliony.

Syrská armáda B. Asada si naštěstí udržuje vysokou bojeschopnost a ovládá dosti bezpečně západní oblasti syrského státu, včetně syrského hlavního města Damašku. Západní velmoci, na prvém místě USA, ale také např. Turecko, musí zpytovat své svědomí, protože výsledkem konfliktu v Sýrii jsou především ohromné masy lidí prchajících ze země.

Západ dodával islámským extremistům, podobně jako kdysi v Afghánistánu, zbraně a Turecko tyto extremisty cvičilo. Ještě dnes se v přátelském modu vivendi s jednou z extrémistických organizací - Al Nusra - nachází izraelský stát.

Asadův režim nyní dobře ví, že pokud by se vzdal, došlo by k hromadné genocidě, zejména křesťanů (ti tvoří nejméně 10 % obyvatelstva Sýrie), alávitů (ti tvoří až 10 % syrského obyvatelstva) a všech větších či menších exponentů baasistického režimu. Západ v tuto chvíli nedokáže pomoci konstruktivně řešit konflikt v Sýrii, a to ani zdrženlivou podporou sekulárního režimu B. Asada, tak aby bylo možné začít likvidovat pozemní pozice IS v Sýrii. Západ však ani nedokáže řešit otázku ohledně pomoci uprchlíkům ze Sýrie, tak aby mohli žít alespoň z části důstojně, a ne v provizorních uprchlických táborech.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…