Paroubek: Die Zeit píše o Babišovi

05.08.2016 18:03

Die Zeit je v Německu dlouhodobě považován za týdeník s mimořádně seriozním autorským a redakčním zázemím, kde je naprostou samozřejmostí ověřovat si veškeré zveřejněné informace z několika zdrojů.

Paroubek: Die Zeit píše o Babišovi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud si Die Zeit po delší době povšiml poměrů v ČR a věnuje silnou kritickou pozornost místopředsedovi vlády a ministrovi financí A. Babišovi, je to na pováženou…

Die Zeit se ve svém článku věnuje střetu zájmů českého ministra financí a místopředsedy vlády, majitele velkého mediálního impéria a současně majitele obrovského koncernu zejména v oblasti potravinářství a zemědělské výroby v jedné osobě, A. Babišovi. S tím, že jeho střet zájmů je problémem nejen českým, ale stává se problémem evropským.

Die Zeit píše o věcech, které by měly být českému publiku známé, ale které se díky Babišově pozici v médiích v České republice zkrátka prostě přecházejí a bagatelizují… Například dotace z evropských fondů pro Čapí hnízdo, které je typickou podbabou, obejitím příslušných ustanovení pro čerpání evropských fondů, zkrátka zneužitím dotace.

U nás policie (kdo jiný nežli bývalý Šlachtův útvar) zřejmě pracuje na tom, aby celou věc podle možností zařídil tak aby, pokud evropský kontrolní orgán OLAF vydá (jak lze očekávat) negativní stanovisko k Babišově dotaci, bylo možné stanovisko OLAFu policejní zprávou bagatelizovat.

Die Zeit píše také o zvýšení dotací, které od státu zaznamenal ministr financí Babiš, takto majitel Agrofertu v době, kdy se stal ministrem financí, a samozřejmě o růstu zisku Agrofertu, což do určité míry může souviset i s vládními aktivitami A. Babiše.

Střet zájmů A. Babiše prostě je a zůstává českým a nyní i evropským problémem. Die Zeit není žádný revolverový plátek, ale celoevropsky vážený a naprosto seriózní týdeník, který je třeba brát vážně.

Budeme na tomto serveru sledovat, jak v českých médiích proběhne celá věc kolem zdrcujícího komentáře v Die Zeit. Osobně předpokládám, že tato zpráva v českých médiích žádnou dlouhou životnost mít nebude. Už jen proto, že k ní Babiš vydal prohlášení snad ještě dříve, nežli byl článek z Die Zeit k dispozici české veřejnosti. Faraon promluvil. .....

Babiš, respektive jeho marketingové zázemí, zkrátka uvádí celou věc „na pravou míru“ a závažná fakta pochopitelně bagatelizuje v duchu své tradiční propagandy. V České republice je závažná kritika A. Babiše připuštěna jen v okrajových médiích, mimo hlavní proud. Celá věc se tak brzy uzavře bez většího dopadu ve veřejném mínění. Do budoucna bude ovšem celá situace obřího střetu zájmů pro A. Babiše mezinárodně stále nebezpečnější.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…