Paroubek: Do Evropské unie Ukrajina rychle přijata nebude

16.07.2017 20:30

Současná garnitura ukrajinských vůdců, vzniklá v zásadě státním převratem v roce 2014, má pochopitelně velký zájem, aby se mluvilo o budoucím přijetí země do Evropské unie.

Paroubek: Do Evropské unie Ukrajina rychle přijata nebude
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Na podzim tohoto roku vstupuje v platnost asociační smlouva mezi Ukrajinou a unií. Ukrajinští lídři, na prvním místě prezident Petro Porošenko, chtějí Ukrajincům ukázat, že dokážou svoji zemi dostat do unie. Ta je samozřejmě pro většinu Ukrajinců symbolem blahobytu a také zajištění bezpečnosti.

Na posledním summitu EU měla být projednávána a zejména přijata společná deklarace Ukrajiny a Evropské unie. Nakonec k jejímu přijetí nedošlo, neboť některé státy v čele s Nizozemskem nemají zájem na přijetí tzv. cestovní mapy, která by stanovila časový harmonogram kroků směřujících k členství Ukrajiny v unii.

Jak předseda Evropské komise Juncker i předseda Evropské rady Tusk sice hovoří s Porošenkem zdvořile, ale velmi zdrženlivě.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Evropští představitelé připomínají na Ukrajině kvetoucí velkou korupci, kterou je zapotřebí eliminovat, ale to se zatím vůbec nedaří. Ale ony se nedaří také jiné věci. Například se nedaří ukrajinské ekonomice. Pro zahraniční investory je země nezajímavá.

Na východě státu probíhá linie občanské války. Existují také protonacistická sdružení, která rozdmýchávají ultranacionalistickou a protiruskou politiku. Před tím by si každý slušný demokrat měl odplivnout.

Za této situace se nechat Porošenkem vmanévrovat do přijetí cestovní mapy by bylo krajně nezodpovědně a avanturistické. Ukrajina prostě musí několik let počkat. Není zralá, aby se v této chvíli uvažovalo o jejím členství v Evropské unii. To by byl příliš silný závazek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…