Paroubek: Dojemná starost ministra Babiše o nezávislost ČNB

20.02.2015 6:34

M. Zeman připomněl prezidentskou pravomoc jmenování guvernéra a Bankovní rady ČNB s tím, že nebude jmenovat takové lidi, kteří podporují devalvaci měny. Ministr financí Babiš kontroval, že ČNB má být nezávislou institucí.

Paroubek: Dojemná starost ministra Babiše o nezávislost ČNB
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Já bych si zase přál, abychom měli nezávislý český tisk a obecně, aby česká média nebyla kontaminována zájmy oligarchů, jakými jsou například Babiš nebo Bakala. A přál bych si toho ještě mnoho a mnoho dalšího, co by bylo pro tuto zemí dobré.

M. Zemana v poslední době často velmi ostře kritizuji. Mám-li si však vybrat mezi prezidentem Zemanem a oligarchou Babišem, vidím jako menší zlo a riziko pro nezávislost ČNB M. Zemana.

Babišovská a spřátelená média se jistě postarají o to, abychom se dozvěděli zcela vše, včetně nemocí, které prodělali v mateřské školce, o každém z kandidátů nominovaných M. Zemanem do Bankovní rady ČNB. V případě, že by kandidáty nominovala vláda, kde má A. Babiš rozhodný vliv, by tomu tak jistě nebylo. Krom toho si myslím, že M. Zeman se neodváží jmenovat kohokoli ze svých souputníků z hradní družiny, a jsem si skoro jist, že členy rady bude hledat mezi nejlepšími českými odborníky.

Když srovnám nominaci kandidátů do Ústavního soudu uskutečněnou M. Zemanem s personálním výběrem ministrů, který měl na starosti A. Babiš (Prachař, Válková, Šlechtová), musím říci, že podstatně vyšší kvalita je na straně M. Zemana.

Vlastně jsem poprvé za dobu platnosti této české ústavy rád, že guvernéra a členy Bankovní rady ČNB jmenuje prezident, a nikoli vláda. A. Babiš má na státní finance mimořádný vliv už nyní – a určitě není třeba ho ještě rozšiřovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…