Paroubek: Erdogan se omluvil Putinovi

02.07.2016 13:17

V předchozích dnech proběhly českým tiskem a obecně českými médii informace o tom, že se turecký prezident Erdogan omluvil za sestřelení ruského letadla tureckou raketou na syrském území.

Paroubek: Erdogan se omluvil Putinovi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je to zajímavá zpráva a tak trochu jsem čekal, jak toto téma pojmou česká média. Zda se snad někdo z těch obvyklých putinožroutských a rusofobních novinářských firem omluví za to, co po sestřelení ruského letadla napsal…K tomu samozřejmě nedošlo ani náhodou, a protože se jedná o velkou blamáž západní protiruské propagandy, tak se v českých médiích celá věc vůbec nekomentuje.

Připomeňme si, k čemu došlo. K sestřelení ruského letadla, které konalo nad Sýrií své lety na základě dohody s legální syrskou vládou , jsme se od Turků dozvěděli, že toto letadlo přelétávalo několik desítek vteřin turecký vzdušný prostor a odmítalo ho opustit. Rusové pochopitelně tvrdili něco jiného… Ale náš spojenec z NATO, Turecko, by přece nelhal… Nicméně velká část představitelů zemí Západu zůstala tehdy pozoruhodně klidná a příliš věc nekomentovala.

Rusové přistoupili k embargu na dovoz tureckého zemědělského zboží do Ruska a také zarazili přísun statisíců ruských turistů do Turecka. Tato rozhodnutí tureckou vládu v jejím skálopevném postoji poněkud oblomila, a jak to píše Der Spiegel: "Kreml dostal pyšného a tvrdohlavého Erdogana na kolena.“

Je to zajímavé a je to také projev tureckého realismu a jde každopádně také o první pozitivní výsledek embarga vůči jinému státu, který pamatuji. Embargo například vůči Kubě či nyní vůči Rusku úspěšné nebyly a nejsou.
Turecko najednou poznalo, že nemá kam dodávat své zemědělské produkty a že jeho ekonomice chybí statisíce ruských turistů…

Je dobře, že se oba partneři opět našli, protože jejich strategické zájmy v oblasti Černého a Středozemního moře, se mohou v mnohém shodovat, a jejich pozitivní kontakty a jejich pozitivní vztahy hlavně mohou přispět ke stabilitě a míru například na Kavkaze, ale třeba také v Sýrii i jinde.

Zdá se, že na obratu ve vzájemných vztazích má jasně větší zájem Turecko než Rusko. To pochopitelně znamená, že obvyklí rusožroutští komentátoři u nás,  a mohli bychom je vcelku bez jakýchkoli problémů jmenovat, v této věci nenapíší ani čárku.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…