Paroubek: Evropské banky v problémech?

10.08.2016 6:29

Dříve, nežli se spojili proletáři celého světa, se propojil celý bankovní sektor západního světa. Nikdy ale nebyla vzájemná provázanost bank v Evropě taková, jako je nyní, a proto je existence Evropské unie mimo jiné užitečná i s ohledem na případné řešení existenčních problémů velkých bank v některé ze zemí Evropské unie.

Paroubek: Evropské banky v problémech?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Protože velké banky s vysokým podílem toxických aktiv a mimořádným vlivem na hospodářský život ve své zemi jsou v případě krize velmi toxické i pro jiné země, provedla na konci minulého týdne ECB zátěžové testy u několika desítek klíčových evropských bank.

Výsledky byly souhrnně v průměru lepší, nežli se očekávalo, ale bankovní sektor je samozřejmě v rámci Evropy silně propojený, a proto evropské a světové finanční trhy okamžitě reagovaly na slabá místa, která jsou především v některých italských bankách, ale i v Německu.

Konkrétně po mírném propadu cen akcií bank na evropských burzách již v pondělí došlo k velmi silnému propadu hodnot akcií evropských bank v úterý. Nejproblémovější italská banka, několik set let stará Monte dei Paschi, spadla v úterý s hodnotou svých akcií o více než 16 % (!).

Finanční trhy přitom očekávají, že se tato banka zbaví všech svých toxických aktiv formou jejich odprodeje a že do ní v krátké době vstoupí silný finanční investor, který přinese potřebné částky chybějící hotovosti. Pokles hodnoty akcií se projevil také u ostatních velkých italských bank. Italská bankovní jednička UniCredito ztratila v úterý v hodnotě svých akcií 7,2 %. Další velká banka Banco Popolare spadla s hodnotou svých akcií o 10, 3 %. Konečně další mocná italská banka Sanpaolo ztratila v úterý 4 % své hodnoty.

Znepokojivé zprávy přišly v úterý ráno také z Německa. Druhá největší německá banka, Commerzbank, zaznamenala podle úterní ranní informace mezikvartální pokles zisku téměř o třetinu. Tento fakt ve spojení se spíše mírně nepříznivým hodnocením této banky ve stress testu, znamenal, že v úterý přišly akcie této banky téměř o desetinu hodnoty (!). Podobný pád cen svých akcií zaznamenala také německá bankovní jednička, Deutsche Bank.

Dokonce i akcie švýcarských bank zaznamenávaly silný pokles. Bance UBS poklesla hodnota akcií v úterý o více než 6 procent, Credit Suisse rovněž.

Nepříjemné zprávy přišly také z Paříže, kde Société Générale (mateřská banka české Komerční banky) ztratila na hodnotě svých akcií v úterý 3,1 % a BNP Paribas 4,3 %. Ve Velké Británii je pozoruhodný také pokles cen akcií velmi stabilizované banky Barclays o 3,6 %.

Euro Stoxx bankovní index poklesl v úterý o 4,9 % hodnoty a v pondělí to bylo již o 2,8 %. V bankovním sektoru v celé Evropě se projevuje ztráta důvěry ve schopnost evropských bank realizovat růst výnosů při uplatnění záporných úrokových sazeb, jen tak mimochodem, tento index klesl od počátku tohoto roku v hodnotě o více než jednu třetinu(!).

Důsledky jsou jasné: zájem o akcie bank je v současnosti poněkud erodován a zejména institucionální investoři, ale i např. hedgeové fondy, se jich v posledních týdnech a měsících rychle zbavovali.

Zdá se, že italský bankovní sektor může být zdrojem jisté hospodářské nestability pro hospodářství celé Itálie a také celé EU. V posledních měsících byla i v Itálii provedena podobná operace eliminace toxických aktiv z bilancí bank, jako byla provedena v závěru devadesátých let u nás, a zdá se, že by to mohlo ozdravit nejen italský bankovní sektor, ale také celé italské hospodářství.

Italská vláda se ovšem musí věnovat speciálně problému banky Monte dei Paschi, která představuje v tuto chvíli kruciální problém italského bankovnictví, a pokud by došlo k jejímu pádu, mělo by to samozřejmě velmi závažné následky. Zdá se však, že silný majetkový investor může pomoci tento bankovní ústav zachránit. A odvrátit od italské ekonomiky po pádu banky hrozící krizi.

Psáno pro Deník referendum.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.