Paroubek: Evropské politické elity se musí vrátit do světa reálné politiky

13.05.2014 14:49

Referenda obyvatel ve dvou částech východní Ukrajiny jsou revolučními akty a mají stejnou legitimitu jako současná vláda v Kyjevě, tedy žádnou. Avšak referenda za odtržení budou podle všeho pokračovat v Charkově, Oděse i jinde.

Paroubek: Evropské politické elity se musí vrátit do světa reálné politiky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Uspořádání referend svědčí především o jedné věci. Vláda v Kyjevě nemá v těchto oblastech na situaci prakticky žádný vliv. Nasazení ozbrojených složek ke „sjednání pořádku“ může být pro zemi, která balancuje na okraji občanské války, signálem k zahájení ozbrojeného konfliktu. Tak, jak jej známe z někdejší Jugoslávie.

Evropská komise právě rozhodla o prvním záchranném pásu pro Ukrajinu v rozsahu 37 mld. Eur. Je potřeba říci, že ukrajinská státní kasa je v tuto chvíli zcela prázdná.

Ukrajin a musí zaplatit Rusku dlužných tři a půl miliardy dolarů za odebraný plyn. A každý měsíc předem za nové dodávky. Sanace státních financí země bude v první fázi stát 80 mld. USD. Ukrajina je pochopitelně nemá. Sanace Řecka z různých zdrojů dosud stála přes 220 miliard eur a zdá se, že sanace Ukrajiny bude finančně ještě náročnější.

Jaké může kyjevská vláda poskytnout záruky, aby peníze vydané z EU nebyly rozkradeny? A utopeny v černé díře korupce, jako „rozvojová“ pomoc ukrajinským oligarchům? Bohužel záruky nemůže dát žádné. Proto nebudeme takovou „pomoc“ podporovat.

Západ by měl neprodleně začít jednat s Ruskem, po volbách také se zapojením legitimně zvolených reprezentantů Ukrajiny, o budoucím statutu Ukrajiny, který by vycházel ze skutečných tužeb ukrajinského lidu a respektoval by bezpečnostní zájmy Ruska, pro které je vstup Ukrajiny do NATO nepřijatelný.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu