Paroubek: Foldyna - dobrý muž se špatnou hlavou

15.04.2016 6:30

J. Foldyna se zapojil do hrátek M. Zemana s A. Babišem s kopací merunou jménem ČSSD. Podle Foldyny prý nestojí za to znepřátelit si Babiše, když se ČSSD přidá k těm, kdo ve sněmovně budou hlasovat pro „lex Babiš“. Prý by to mělo nedozírné následky. Tedy pro koalici, míní Foldyna.

Paroubek: Foldyna - dobrý muž se špatnou hlavou
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jako kdyby byl Babiš nějaká bohatá nevěsta a mohl třeba zítra přijít za Kalouskem či Fialou a k tomu se ješrě spojit s komunisty…

Zeman si prostě hraje své hry k posílení Babiše před krajskými a sněmovními volbami a využívá k tomu pár prosťáčků v poslaneckém klubu ČSSD, kteří jeho majestátu vždy přeochotně vyhoví. Sobotkovo rozhodnutí čelit Babišovu střetu zájmů je velmi správné.

J. Foldyna se v Babišově Rádiu Impuls nedávno nechal slyšet, při hledání nepřímých viníků katastrofy jménem Altner, že prý se za mě nejvíce rozhazovaly peníze. No, nevím.

Čerpání běžných výdajů za mého předsednictví ČSSD se dělo v rámci rozpočtu strany schváleného příslušnými stranickými orgány. A pro rozpočty ČSSD na volební kampaň platí v zásadě totéž. A pokud bylo nějaké vybočení, jistě je detailně objasní Jaroslav Tvrdík.

Jako šéf sněmovních kampaní v letech 2006 a 2010 a současný mimořádně důležitý poradce prezidenta a premiéra (a fotbalový expert a i jinak muž renesančních zájmů) bude Tvrdík jistě velkou studnicí moudrosti. A vedení kampaně před evropskými volbami 2009 mohou všechny položky jistě objasnit pánové J. Chvojka (s tím teď ČSSD znovu spolupracuje) a K. Březina, jako volební manažeři.

Okouzlující je, jak se Babišovo marketingové zázemí snaží vyhovět Zemanovi puštěním Foldyny do Babišova rádia, aby tam říkal své moudrosti. Podle Foldynovy logiky kdyby zkrátka v letech 2005–2010 Paroubek tolik neutrácel, nemusel by ten Zeman v roce 1997 podepsat tu zatracenou (a já připomenu, že zmrvenou) smlouvu s Altnerem a dnes bychom byli všichni happy.

Příjmy ČSSD v letech 2005 – 2010

Když jsem v květnu 2005 jako předseda vlády poprvé přišel do Senátu, viděl jsem tam v koutě se krčící skupinku 7 (slovy: sedmi) senátorů za ČSSD. Tedy celkem bezvýznamný hlouček lidí v rámci 81 členů druhé parlamentní komory (v roce 2004 získala ČSSD ve volbách do senátů nula mandátů). V roce 2006 však ČSSD získala 6 nových senátorů a v roce 2007 v mimořádné volbě v Přerově pak dalšího. V roce 2008 bylo zvoleno dalších 23 senátorů. A v roce 2010 v senátních volbách získala ČSSD dalších 12 mandátů. To jsem sice již nebyl předsedou strany, ale strana mohla žít z výsledků mé práce a také žila.

Za každého svého senátora získává ČSSD do své kasy 900 tisíc korun každý rok. Takže do stranické kasy za mé éry v čele ČSSD přibyly desítky milionů navíc. Mohlo se tedy více utrácet. To snad pochopí i J. Foldyna.

A pokud jde o kraje, v roce 2000 získala ČSSD v krajských zastupitelstvech 111 mandátů (14,66 % hlasů), v roce 2004 to bylo o jeden mandát méně (14,03 % hlasů), ale v roce 2008 to bylo famózních 280 mandátů (35,85 % hlasů). Za každý mandát v krajském zastupitelstvu dostane strana 250 tisíc korun každý rok. Oproti roku 2004 tak strana od roku 2009 do roku 2012 dostala každý rok o 42,5 milionů korun více.

V roce 2012 v krajských volbách ČSSD spadla na 205 mandátů (23,58 % hlasů), a ztratila tak oproti období 2008 – 2012 každoročně 18,75 milionů korun. V roce 2012 měla ale ČSSD v krajských volbách zhruba srovnatelný výsledek jako ve sněmovních volbách v roce 2010. Ono se to zkrátka, J. Foldyno, musí umět.

Prostě, v letech 2006 –2010 se zvyšovaly příjmy ČSSD, alespoň pokud jde o senát a kraje… Strana mohla více utrácet. J. Foldyna je dnes lídrem stranické kandidátky ČSSD pro krajské volby pro Ústecký kraj. Poslední sondáž ve veřejném mínění dává ČSSD v tomto kraji 11 %. Opravdu impozantní výsledek. J. Foldyna jej jistě vylepší nějakým tím rasistickým názorem (jeho návrh na odebrání příspěvků na děti od počtu tří výše míří na romské děti, ale dotkne se také dětí z početných katolických rodin) a podkuřováním Babišovi. To voliči ČSSD jistě uvítají.

Je jen otázkou, ve kterém kraji bude mít ČSSD ještě horší výsledek než na Ústecku. Kde jsou ty doby (léta 2006, 2008, 2010), kdy měla tato strana v Ústí za mé asistence parádní výsledky 36 %, 32 % a téměř 26 %.

Foldyna to ve volbách ještě jednou zkusí a pak by snad měl požádat o politický důchod.

P.S.: Ještě dodám, že jsem v době svého předsedování ČSSD neměl od ČSSD žádný plat ani jiné náhrady. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…