Paroubek: Hlavní aktéři krize oslabení

26.05.2017 21:10

Podle prvního průzkumu zpracovaného agenturou pro výzkum veřejného mínění Median vlastně v závěru vládní krize, byli oba hlavní aktéři vládní krize – ČSSD a hnutí ANO – postiženi poklesem volebních preferencí.

Paroubek: Hlavní aktéři krize oslabení
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Oproti dubnu hnutí ANO ztratilo 1,5 % podpory a ČSSD ztratila dokonce 4 % podpory. Takže pokud jde o volební preference, hnutí ANO má s 26 % plných 12% náskok před ČSSD. ČSSD v průzkumech Medianu nikdy zatím nepoklesla na tuto úroveň, tedy na pouhých 14 %.. Na úroveň preferencí ČSSD se v únoru dostala s 13,5 % dokonce i KSČM, což při započtení obvyklé statistické chyby při zpracování znamená prakticky rovnost volebních preferencí obou těchto stran. ODS se zatím není schopna dostat s 9,5 % (její podpora oproti dubnu vzrostla o 0,5 %) přes pro sebe magickou hranici deseti procent. TOP 09 si polepšila na 9 % (o půl procentního bodu) a lidovci na 7 % (rovněž o půl procentního bodu). Median zatím z neznámých důvodů nezkoumá společné preference dvoukoalice Lidovců a Starostů. Do sněmovny by ještě pronikla podle Medianu Okamurova SPD. Zdá se tedy, že voliči za způsob řešení vládní krize potrestali spíše ČSSD než jejího hlavního soupeře. Tedy hnutí ANO a zejména Andreje Babiše.

A. Babiš se zdá být jevově hlavní politickou obětí krize. Ve skutečnosti však není tím, kdo v krizi podstatněji prohrál a má dokonce šanci, tím, jak se mu uvolnily ruce, aby se věnoval organizační práci v hnutí ANO a vedení a organizaci volební kampaně svým soupeřům dílčí prohru z května i s úroky vrátit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…