Paroubek: Hnutí ANO nic nepředstírá

09.05.2016 16:18

Ani Babišova média nedokážou z materiálu, který dostala při takzvané programové konferenci hnutí ANO, vydestilovat skoro nic. Dalo by se říci vlastně vůbec nic. Hnutí ANO se prezentovalo jako pragmatická politická strana, v podstatě jako parazitní hnutí, které se snaží jen využívat oslabení svých politických protivníků.

Paroubek: Hnutí ANO nic nepředstírá
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jednak fatálního oslabení klasické české pravice, tedy stran ODS a TOP 09, kdy zejména TOP 09 po očekávatelném špatném výsledku v krajských volbách nastanou existenční problémy, ale také ČSSD, která nedokáže věrohodně prezentovat vcelku úspěšné výsledky svého osmiletého vládnutí v naprosté většině krajů a její vedení se stále ještě neprobralo z šoku způsobeného kauzou Altner.

Babiš na konferenci ve svém projevu ve floskulích hovořil o tom, kterak k je důležité školství, zdravotnictví a doprava. Vrcholné číslo předvedl u oblasti dopravy, kde hovořil o tom, že je třeba dokončit ty a ty komunikace, tedy zejména dálnici na České Budějovice a Linec, resp. dálniční úsek Hradec – Olomouc. Je přitom velmi pravděpodobné, že ty to dálniční úseky při tom nebudou dokončeny ani v průběhu příštího volebního období příslušných krajských zastupitelstev… V Česku ještě není strany, která o důležitosti školství, zdravotnictví a dopravy pochybuje.

Hnutí ANO prostě nemá žádný objevný program. Nebo aspoň ne takový, který by, pokud neprovede skutečně masivní kampaň ve svých a ve spřízněných médiích, mohlo za program vydávat. Generovat z takového programového základu úderná programová hesla tak, aby působila věrohodně, se snad ani nedá. Nicméně Babišovi marketingoví odborníci už dokázali ve třech volebních termínech nemožné.

I když Babiš zatím ještě žádné volby nevyhrál a neustále je jen šampionem průzkumů veřejného mínění, bude se tentokrát snažit prorazit. A jako skutečnému technologovi moci mu půjde jen o jediné: vytvořit vlastní krajskou elitu. A to ostatně i deklaruje.

Více Krnáčových

Pokud to budou jelita, pardon, elita, typu funkcionářů hnutí ANO, jak jsme je poznali zejména v Praze a také v Brně a v jiných městech, kdy svou neschopností přispěli k rychlému rozkladu radničních koalic, pak to bude pro kraje smutné. A tento vývoj se zřejmě nezadržitelně blíží.

Babiš tedy nehovoří o programu. Lidi, které lanaří na kandidátky, o správě krajů vědí velmi málo, výsledky ANO v komunální politice jsou nepřesvědčivé, stejně jako ministrů za ANO (ministryně MMR, ministr dopravy a ministr obrany), přesto chce hnutí ANO útočit na mety nejvyšší…

Nechci být škodolibý, ale pokud ještě do krajských voleb předloží evropský úřad OLAF svou zprávu týkající se možného zneužití evropské dotace na Čapí hnízdo, měl by Babiš v politice neodkladně skončit. A s ním celá paráda jeho hnutí.

Vlastní bezprogramovost hnutí ANO je nejlépe vidět na dnešních stránkách Babišovy MfD, nejčtenějšího „seriózního“ českého deníku. MfD se místo hodnotného zpravodajství o programové konferenci hnutí ANO věnuje antikampani vůči stávajícím hejtmanům, z nichž naprostá většina je z ČSSD.

Není bez zajímavosti, že v tomto hodnocení nejlépe obstály ty kraje – Plzeňský a Olomoucký – jejichž hejtmani už nebudou znovu kandidovat… Prostě agitka hnutí ANO, které samo nedokázalo předložit věrohodný program pro krajské volby a vlastně nedokázalo představit ještě ani budoucí politické reprezentace, které budou na krajských kandidátkách této politické formace. Zkrátka: ANO – továrna na iluze…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.