Paroubek: Hnutí ANO - strana „Zdravého rozumu“

27.02.2015 15:58

Hnutí ANO od počátků svého vzniku je velice střídmé, pokud jde o jeho programové cíle a program obecně. Nyní přichází na svůj sjezd se čtyřmi programovými cíli, ve kterých se může najít v podstatě každý. Volič pravice i voliči levice, zkrátka každý.

Paroubek: Hnutí ANO - strana „Zdravého rozumu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

A. Babiš prakticky od počátku podceňuje jakoukoliv potřebu programu, možná proto, že se nechce vzdát v případě vyprofilování svého hnutí nalevo či napravo, voličů, kteří v jeho případě volí v rozporu se svým „třídním zájmem“. Tedy zejména voličů levice.

Jeho hnutí chybí vůbec dlouhodobé představy o tom, kam tuto zemi vlastně chce vést, jaké představy má o školství a jeho rozvoji, zdravotnictví a jeho rozvoji, o sociálních službách a jejich rozvoji a mohl bych pokračovat, zkrátka kam chce tuto společnost vést.

Strana, která chce vyhrát v příštích volbách do sněmovny, musí přijít s takovou ambicí. Pokud nepřijde, nějakou dobu to vydrží, ale rozumní lidé nemohou přeci dlouho volit „zajíce v pytli“.

Odvolávat se v programu na „Zdravý rozum“, určit ho jako jeden ze svých programových cílů, to už zavání politickým primitivismem. Zdravý rozum je jistě skvělá metoda práce, velmi vhodná a potřebná. A já nepochybuji o tom, že činnost A. Babiše je v řadě směrů rozumná a to především z jeho hlediska jako oligarchy a miliardáře. Jeho společenský status prostě určuje jeho bezprostřední politické cíle a o dlouhodobých cílech jeho a jeho hnutí nic nevíme a nedozvíme se ani v tomto týdnu.
Zkrátka očekával bych od sjezdu ANO trochu více programové oblasti, než čeho je schopen. A. Babiš pochopil, že politické strany, promiňte v jeho případě hnutí, jsou od toho, aby získaly podíl na politické moci. To chápe velmi dobře. Ale program je zde od toho, abychom se vůbec dozvěděli  k čemu tu politickou moc chce užít. Nadcházející sjezd strany – hnutí ANO, bude tak mít jediný smysl. Zvolit legitimní vedení, které dříve nebo později začne přetvářet hnutí ANO ve standardně organizovanou politickou stranu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…