Paroubek: Hospodářství ČR hrozí v tomto roce zpomalení

06.01.2015 9:38

České republice v tomto roce hrozí zpomalení hospodářského vývoje oproti roku 2014. Zdá se tak, že se vyčerpaly některé faktory, které na hospodářský vývoj ČR pozitivně působily uplynulý rok, a to zejména růst spotřeby obyvatelstva.

Paroubek: Hospodářství ČR hrozí v tomto roce zpomalení
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nyní, jak to vypadá, nastává situace, kdy vlivem sankcí EU vůči Rusku a následných sankcí Ruska vůči zemím, které se připojily k protiruským sankcím, i díky druhotným faktorům, například díky problémům EGAPu, pokud jde o financování zahraničního obchodu, dojde v ČR k propadu bilance českého zahraničního obchodu – respektive ke snížení dynamiky přebytku zahraniční obchodní bilance.

A je třeba také dodat, že pokud jde o veřejné investice, současná vláda, zejména díky bývalému ministru dopravy Prachařovi (ANO), nedokázala překonat neblahé dědictví Nečasovy a Rusnokovy vlády a jejích ministrů dopravy. Zkrátka, chybí projektová a územní připravenost staveb a stavby pak ani nejsou vysoutěženy. Pokud se novému ministru dopravy Ťokovi v tomto smyslu povede zvrat, může se to pozitivně projevit až v závěru tohoto roku.

České hospodářství bude pozitivně ovlivňovat snížení cen ropy a zemního plynu, na druhé straně však mohou české hospodářství negativně ovlivňovat výše uvedené faktory, chaos na Středním východě v souvislosti s působením Islámského státu – a podobně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě