Paroubek: Hrozí Evropě bankovní krize?

30.09.2016 18:29

Zdá se, že ano. Angela Merkelová coby německá kancléřka se tváří, že nechce vnímat problémy největší německé a evropské banky – Deutsche Bank. Problém Deutsche Bank se však stává den ze dne větším a větším problémem německé a také evropské ekonomiky. A hrozí - po případném pádu banky - přerůst následně v krizi celého evropského bankovního sektoru. To by negativně ovlivnilo křehké oživení evropské ekonomiky.

Paroubek: Hrozí Evropě bankovní krize?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Chápal jsem A. Merkelovou do jisté  míry, když v minulém roce otevřela německé hranice pro uprchlíky, Nejspíše dostala od kapitánů německého průmyslu zadání dodat německému průmyslu statisíce nových, levných a dobře motivovaných pracovních sil. Takovouto pracovní silou mohli být především syrští uprchlíci, kteří by v německém průmyslu snad bývali mohli uspokojit hlad zaměstnavatelů po chybějících pracovních silách.

Německá ekonomika  dosahuje vysoké produktivity práce a současně se počty německých nezaměstnaných pohybují na úrovni plné zaměstnanosti. Jinak řečeno: nepracuje jen ten, kdo nechce pracovat anebo v jehož profesi práce v daném okamžiku v Německu zkrátka není. Jinak řečeno . Německu  chybí pracovní síly. 

Němci proto otevřeli dveře dokořán uprchlíkům, z nichž ovšem například afghánští migranti nemají prakticky žádné pracovní návyky a jsou pro potřeby průmyslu nepoužitelní. Podobné je to s Eritrejci a většinou dalších Afričanů.

Němci však dokáži věci zorganizovat a jsou připraveni do tohoto projektu integrace migrantů nasypat ohromné objemy peněz. O tom, že to Němci umí zorganizovat, přesvědčili všechny již napříkald v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech při postupné integraci zahraničních pracovníků z Turecka, bývalé Jugoslávie, Itálie, Španělska, Portugalska… Naučili je všechny pracovat. Většina z těchto zahraničních dělníků  se vrátila do svých zemí a stala se v nich ve výrobě nositeli progresu.

 Před rokem A. Merkelová projevila velké pochopení pro problémy německých kapitánů průmyslu. Toto pochopení jí však v tuto chvíli chybí. Největší německá banka – Deutsche Bank, spjatá nekonečnými vazbami s tisíci a tisíci německými podniky a to nejen těmi největšími, ale také s malými a středními podnikateli, tedy se středním podnikatelským stavem, má vážné existenční problémy. Ty se naplno projevily poté, co její filiálka v USA obdržela od amerických úřadů likvidační pokutu ve výši cca 12,5 miliardy eur, tedy 338 miliard korun. Za to, že údajně v období mezi lety 2006 – 2007 poskytovala svým klientům zavádějící informace o kvalitě hypotečních cenných papírů.

Zdá se, že americké banky mají americkou administrativu jako velmi povolný nástroj pro likvidaci svých nevítaných konkurentů.  Je to pro Deutsche bank zjevně  pokyn, aby zmizela z amerického trhu. Je zarážející, že A. Merkelová k takovémuto kruciálnímu problému největší německé banky mlčí. Celá německá vláda jakoby oněměla. Zda jsou to obavy z největšího německého spojence či prostě jen neschopnost nebo oboje, není jasné…

Akcie Deutsche Bank za poslední rok poklesly z úrovně kolem 26 eur za akcii na dnešních něco přes 10,13 eur za akcii. Až vyjde tento článek, bude velmi pravděpodobně kurz Deutsche Bank pod deset eur za akcii.

Samozřejmě, že německá vláda je v delikátní situaci. Slíbit v tuto chvíli opatření na záchranu největší německé banky se jí nechce, ale s přibývajícími dny se situace Deutsche Bank stane nanejvýš kritickou. Lidé vybírají úspory, podniky převádějí své peníze do jiných bankovních ústavů a je samozřejmé, že se Deutsche Bank při takovéto ztrátě likvidity může rychle dostat do kolapsu. Deutsche Bank je obří bankou a  je jakýmisi plícemi německého hospodářství, které je nejvýznamnější národní ekonomikou EU a čtvrtou největší ekonomikou světa.

Problémy Deutsche Bank jsou natolik hluboké a v tuto chvíli kritické, že se pochopitelně promítají do celého evropského bankovního systému. V posledních dvou dnech klesl kurz například německé Commerzbank, tedy druhé největší německé banky, o více než 6 % (Deutsche Bank klesla v kurzu téměř o 7 %), britská Barclays poklesla v kurzu o více než 6 %, a mohli bychom přidat poklesy kurzů desítek dalších renomovaných evropských bank…

Evropský bankovní systém se tedy otřásá. Není ještě v kritické situaci a teď je ze strany vlád a ECB nejvhodnější chvíle zasáhnout, protože pokud dojde, nedej bože, k pádu Deutsche Bank a  k vážným problémům evropského bankovního systému jako celku, ovlivní to velmi nepříznivým způsobem celou evropskou ekonomiku.

A pokud budou vlády těch nejmocnějších evropských zemí, v první radě Německa, jen trpně přihlížet, je jen otázka času, kdy opět zažijeme pád banky a lá Lehman Brother. Připomínám, že pád této jedné jediné obří americké banky v roce 2008 znamenal ztráty ve výši přesahující 600 miliard dolarů.  Pád Deutsche Bank by znamenal něco podobného.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…