Paroubek: Hrozí v Polsku autoritativní režim?

06.01.2016 4:30

V českých novinách se v těchto dnech objevují rozhořčené články, jejichž obsah by se dal shrnout pod titulek jednoho z nich: „Polská cesta k absolutní moci nad médii“ (HN dne 4. 1. 2016).

Paroubek: Hrozí v Polsku autoritativní režim?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ano, pojetí polským Sejmem nově přijatého zákona, který umožňuje polské vládě bez velkých okolků personálně zasahovat ve veřejnoprávních médiích, je velmi znepokojivé. A je to také nepochybně náznakem totalitních tendencí ve straně Právo a spravedlnost, vládnoucí dnes v Polsku. Západoevropské elity a elity EU by se ale v tom případě neměly pohoršovat jen nad děním v Polsku.

Všichni přece víme, jak se věci mají u nás. Ministrem financí a místopředsedou české vlády je majitel druhého největšího ekonomického impéria v zemi A. Babiš, který se před svým vstupem do vysoké politiky stal také majitelem největších soukromých médií v zemi (MF Dnes, Lidové Noviny, servery iDnes, Lidovky.cz, a po čase i Metro, Metro.cz, Téma, rádio Impulz a další), a který – jistě ne sám, na to má lidi – významně ovlivňuje způsob informování v klíčových veřejnoprávních médiích, především v ČT.

To, že naprostá většina českých novinářů opět sahá k autocenzuře, a to i v médiích, která nejsou Babišova, je lidsky zcela pochopitelné. Skončí-li novinář například v HN, může se přece chtít ucházet o práci v jiných novinách. Kromě Babišova mediálního koncernu již ale mnoho možností takový novinář nemá. Pokud tedy ještě vůbec chce pracovat v médiích.

A výše zmíněný rozhořčený název článku v Bakalových novinách? Umístil by jejich šéfredaktor do HN například můj článek pod názvem „Bakalova cesta ke stamiliardě korun „vydělané“ v OKD“, který bude popisovat příběh krachujícího uhlobarona Bakaly v jeho novinách? No, to by byla legrace k popukání, pokud by k tomu došlo. Zkusím šéfredaktorovi HN poslat ke zveřejnění tento článek…

Zkrátka a dobře, svoboda médií je u nás zhruba taková, jaká nastane v Polsku za pár týdnů. A nikoho v EU to nerozčiluje, a už vůbec ne Evropskou komisi (EK).

Pan Tusk si zřejmě chce vyřizovat účty s těmi, kdo jeho liberály na hlavu porazili v polských parlamentních volbách. Ale pokud EK opravdu začne s polskou vládou „kárnou“ proceduru, prosím, prosím, ať nezapomene také na Česko. Nejspíš ale nenastane ani druhé.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.