Paroubek: Islámský stát hledá ropné odborníky

04.11.2014 20:30

Islámský stát (IS), jako poněkud amorfní organizace, chce dát zřejmě světu najevo, že počítá se svou dlouhodobou existencí. Hledá ropné odborníky, kteří by na území, jež IS ovládá, řídili ropnou produkci, a nabízí jim roční plat 225 tisíc dolarů, tedy zhruba 5 milionů korun.

Paroubek: Islámský stát hledá ropné odborníky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je zajímavé, že přes svou krutost a ideologičnost jsou lídři IS velmi praktičtí lidé.  Vědí, že k provozu státu a jeho vojenských sil jsou potřeba peníze a že dokud budou mít peníze, budou mít i bojovníky. A tak je lidé, kteří budou pod jejich vládou, budou muset respektovat. Rádi, nebo neradi.

V logice věci tedy bude muset Západ dříve či později do oblasti Sýrie a Iráku vyslat malý, ale vysoce bojeschopný kontingent, který bude schopen využít leteckých útoků na vojenské cíle. Nebo se USA budou muset dohodnout s ochotnými „nealiančními“ partnery typu Íránu a Assadovy vlády. To jsou jediné vojenské síly v regionu, které jsou schopny zvrátit situaci v Iráku a Sýrii v neprospěch IS.

Turecko, jak je zřejmé, dělá vše proto, aby nemuselo zasahovat vůbec a vymýšlí proto nejrůznější důvody, když například srovnává Asadovu vládu s běsnícím IS.

Turecko bylo zemí, jejíž vedení naprosto mylně interpretovalo počátek občanské války v Sýrii a favorizovalo Muslimské bratrstvo, od něhož očekávalo, že v krátké době převezme vládu nad Sýrií. To se však nestalo. Turecká politika v Sýrii je tak v troskách a Turci už hlídají pouze to, aby Kurdové nebyli Západem vyzbrojeni těžkými a opravdu moderními zbraněmi. To zkrátka proto, aby tyto zbraně jednoho dne nebyly obráceny proti turecké armádě.

Západ vcelku nečinně přihlíží tomu, jak Kurdové v Kobani, ozbrojení pouze lehkými zbraněmi a svým odhodláním čelí útokům těžce a po zuby ozbrojeným bojovníkům IS. Opravdu příkladná pomoc a podpora ze strany Západu…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…