Paroubek: Islámský stát v Sýrii řádí. Západ neví, co dělat

22.06.2015 14:05

Západ nese svůj díl viny za to, že Islámský stát (IS) dobyl město Palmýra, které je světoznámé díky rozsahu antických památek, jež jsou v tomto městě zachovány. Sochy a jiné antické artefakty, které mohly být z města odvezeny, syrská vláda B. Asada ve značném rozsahu z města odvezla na bezpečné místo mimo dosah řádění IS. Stacionární památky však zachráněny být nemohly a nyní je podle dostupných informací světových agentur IS podminoval a „drží je jako rukojmí“.

Paroubek: Islámský stát v Sýrii řádí. Západ neví, co dělat
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V závěru minulého týdne se také objevily informace o tom, IS dobyl syrskou oblast obývanou zhruba sedmi set tisíci drúzy na jihozápadě země. Ti žijí hlavně v Libanovu, Izraeli a právě v Sýrii. V Asadově sekulárním státu byli drúzové, stejně jako křesťané, alavité a další náboženské minority, tolerováni a jejich práva byla chráněna státem.

V pojetí IS jsou však tyto a další náboženské menšiny považovány za kacíře z největších, a to ve svých důsledcích znamená, že se IS bude snažit o jejich likvidaci. Takže se zde objevily další stovky tisíc potenciálních uprchlíků, kteří se budou snažit dostat na bezpečná místa mimo dosah IS.

Západ, tedy zejména USA, Francie a Velká Británie, udělaly vše možné pro destabilizaci Asadova režimu. Ten se však více než čtyři roky drží. Nyní se stále jasněji ukazuje, že pokud by Asadův režim skutečně padl, bude to znamenat, že se dají do pohybu miliony lidí, kteří by jinak museli čelit represáliím a teroru ze strany IS. Tito lidé jsou zatím pod ochranou Asadovy armády v lidnaté jihozápadní části Sýrie a u moře.

Západ by měl co nejrychleji přehodnotit svou politiku

Kromě již zmíněných křesťanů, alavitů a drúzu a dalších náboženských menšin by se to týkalo také statisíců funkcionářů syrské baasistické strany a jejich rodin, vojáků armády prezidenta Asada a jejich rodin a dalších lidí domněle či reálně spojených si Asadovým režimem.

Po obsazení drúzských území na jihu a jihozápadě země budou už pro IS na dostřel Golany. A pokud v pásmu Gazy IS rozbije hegemonii Hamásu, může se Izrael „těšit“ na to, že se octne v první palebné linii IS.

Západ by měl z těchto důvodů co nejrychleji přehodnotit svou politiku v Sýrii, a to zejména vůči B. Asadovi, který zatím ještě ovládá nejlidnatější části země. JEvidět, že pokud jsou Asadova vojska z některých oblastí vytlačena (Palmýra, drúzská území), má to fatální následky. A pokud bude režim B. Asada Islámským státem zničen, počty syrských uprchlíků budou skutečně děsivé.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…