Paroubek: Jak chce v Haagu Netanjahu hájit své vojáky?

07.01.2015 10:17

Poté, co se Palestina rozhodla zařadit do jurisdikce haagského soudu, prohlásil B. Netanjahu, předseda izraelské vlády, že své vojáky ochrání před tím, aby byli souzeni za své údajné válečné zločiny před Mezinárodním trestním soudem v Haagu.

Paroubek: Jak chce v Haagu Netanjahu hájit své vojáky?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dále řekl: „Palestinská strana si vybrala konfrontaci se státem Izrael a my nebudeme sedět se založenýma rukama. Těmi, kdo by se měli zpovídat před trestním soudem, jsou členové vedení palestinské samosprávy.

V červenci přitom vysoká komisařka OSN pro lidská práva N. Pillayová uvedla, že se Izrael mohl dopustit válečných zločinů zabíjením civilistů ostřelováním palestinských domů a nemocnic: „ Toto je jen několik málo příkladů, kde se zdá být vysoká pravděpodobnost, že mohlo být porušeno mezinárodní humanitární právo způsobem, který by mohl představovat válečné zločiny,“ uvedla a dodala, že každý z těchto incidentů musí být nezávisle prošetřen.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)


Fakt, že se B. Netanjahu snaží bránit své vojáky, je pochopitelný, ale je otázkou, do jaké míry je izraelský přístup k Palestincům, kdy jim ostřelují domy, školy či nemocnice, udržitelný a obhajitelný. A to jak před Mezinárodním trestním soudem, tak v očích mezinárodní veřejnosti. Jasným signálem, že Evropa již přehodnocuje svůj vztah k Palestině, je uznání samostatného palestinského státu Švédskem a doporučení svým vládám znějící z parlamentů Velké Británie, Francie či Španělska, aby i ony uznaly samostatnou Palestinu. Samostatnost Palestiny podpořil naposledy také Evropský parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…