Paroubek: Jak skončit se zlem úniků z policejních spisů?

13.09.2017 8:35

V posledních letech jsme zažili celou řadu kauz, ve kterých se manipuluje prostřednictvím médií s veřejným míněním. Průběh těchto kauz byl prakticky vždy stejný. Z policejních spisů unikly informace, které měly ovlivnit veřejné mínění v neprospěch obviněného či obžalovaného.

Paroubek: Jak skončit se zlem úniků z policejních spisů?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Takový člověk byl prakticky odsouzen ještě před tím, nežli proběhl soud. Snad nejzřetelněji jsme to zažili u soudu s Davidem Rathem, nyní to zažíváme u soudu s Janou Nečasovou. A jiným případem je také velmi podivné obvinění šéfa České unie sportu advokáta Miroslava Jansty, doprovázené prakticky okamžitě úniky údajných odposlechů z policejních spisů.

To je praxe, která se naprosto rozchází s běžnou praxí právního státu. Ale je to praxe tak běžná v naší zemi, že už málokomu přijde divné, že se takové metody narušující celistvost právního státu a ničící jeho instituce uplatňují.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Sněmovní komise, která zkoumala mj. také tuto problematiku, došla k závěru, že doporučí změny některých zákonů, které pak ztíží či znemožní úniky z policejních spisů. Komise zároveň konstatovala, že za úniky z policejních spisů nestojí advokáti obviněných, v jejichž zájmu to vesměs není, protože by komplikovali život svým klientům, ale přímo policisté. Vytvořil se tak protiprávní systém, který nerušeně funguje.

Osobně si myslím, že úprava souvisejících zákonů je dobrá věc, ale není to to hlavní. Řešení spočívá, podle mého názoru, v personální oblasti. V policejním útvaru, kde k úniku dojde a kde je za spis odpovědný určitý policista, by mělo dojít bez milosti k personálnímu řešení. Kromě postihů peněžních na odměnách a platech také třeba postihy trestní a zejména vyhazovy policistů z útvarů, v nichž k úniku došlo. Pokud tento nešvar nebude řešen radikálně, nepodaří se ho odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…