Paroubek: Jako za Parkanové neblahé paměti?

10.07.2017 10:18

A bude ještě hůř. Ministerstvo obrany se rozhodlo zakoupit ze Španělska další dvě dopravní letadla CASA. Vyčlenilo si na to 2,2 miliardy, takže letadla budou dražší než ta za Parkanové. Tehdy, v roce 2009, je ministerstvo koupilo v přepočtu za 3,5 miliardy korun.

Paroubek: Jako za Parkanové neblahé paměti?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Teď budou ještě o něco dražší. Samozřejmě při tom záleží na momentálním kurzu koruny a eura, ale také na funkcích a doplňcích k základní výbavě letounu. Jedno z těchto letadel má být dodáno v roce 2019 a druhé v roce 2020.

Armáda a ministerstvo obrany mají v letošním roce vyčerpat 52 miliard korun, a to je zhruba o 10 procent více oproti roku předchozímu. A stále je to jen rozumné 1 procento hrubého domácího produktu České republiky. Donald Trump ovšem vyzývá členské státy NATO, aby zvýšily své vojenské výdaje na 2 procenta HDP. Proti reálně neexistující vojenské hrozbě je to opravdu luxus.

Česko by mělo dosáhnout do roku 2000 vojenských výdajů na úrovni 1,4 procenta HDP a má se utrácet hlava nehlava. Asi proto, aby se zbrojařům udělala radost. Mají se tak utratit obrovské peníze na nákup 200 obrněnců Pandur, neznámo proti jakému nebezpečí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Výdaje na nákup nových letadel CASA patří do kategorie zcela zbytečných. Vždyť jediné reálné využití těch stávajících je přeprava koně Převalského do Mongolska.

Je smutné, že tomu přihlíží sociálně-demokratický předseda vlády. A jaké orgie pro zbrojaře by nastaly, kdyby v čele ministerstva obrany stanula expertka ODS Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu