Paroubek: Jaký bude letošní vývoj hospodářství Německa?

14.02.2016 13:17

Německá ekonomika v posledních deseti letech velmi slušně rostla (průměr meziročního růstu HDP činil 1,3 %). Tento růst se po roce 2011 ještě zrychlil (loni 1,7 % růstu HDP, letos se očekává růst 1,8 %). Státní rozpočet Německa se dostal do přebytku.

Paroubek: Jaký bude letošní vývoj hospodářství Německa?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V loňském roce těžilo Německo (tak jako Česko) z klesajících cen surovin, a to nejen ropy a zemního plynu. Dále z oslabujícího se eura a klesajících úrokových sazeb.

Zdá se však, že vliv některých faktorů pozitivně působících na růst HDP se přece jen oslabuje: těžko budou dál padat ceny surovin pro průmyslovou výrobu, včetně potravinářství. Cena ropy, pokud se země OPEC s Ruskem nedohodnou na snížení těžby a kvótách a pokud na světové trhy vstoupí Írán, s vývozem ještě v tomto roce až jednoho milionu barelů ropy denně (odhaduje se, že takovou těžbu a takový vývoz je do konce ropu schopen skutečně dosáhnout), může cena ropy z dnešních zhruba 30 $ za barel v průběhu roku klesat až k 20 $ za barel. Pokud však k dohodě hlavních světových producentů ropy dojde, cena této komodity může i růst.

Německo – a to větší měrou než Česká republika – se musí potýkat s výpadkem ruských trhů, ale také se snížením schopnosti absorpce německého zboží na čínském a brazilském trhu. Brazilské hospodářství je v recesi a čínská ekonomika mírně ztrácí dynamiku.

To, co dosud bylo výhodou německé ekonomiky, a sice že její vývoz byl mnohem diverzifikovanější (do Evropské unie jde cca jen 60 % německého exportu) nežli například vývoz český, se do jisté míry stává nyní nevýhodou. Němečtí vývozci budou muset větší měrou nežli na rozvíjejících se trzích hledat odbyt v Evropě, v EU.

Také syrská krize, k jejímuž rozpoutání před lety tak lehkovážně přispěly USA, Francie (Sarkozy) a Velká Británie, ohrožuje stabilitu a prosperitu Evropy. A nejde přitom jen o syrské uprchlíky, ale o geopolitickou hrozbu pro Evropu a Německo vyplývající z celkové nestability Středního východu.

Německo a EU jsou velmi silně závislé na ropě a zemním plynu právě z oblasti Perského zálivu a Středního východu. USA nikoliv, proto nemusí mít tak intenzivní zájem na stabilitě a míru v oblasti Středního východu.

Německo má v současné době míru nezaměstnanosti pod pět procent a očekává se, že se tato nezaměstnanost na úrovni zhruba 4,9 % udrží i letos. Z vysoké výkonnosti německého národního hospodářství může v tomto roce těžit i česká ekonomika, která je s ním spojena tisícerými neviditelnými pouty. Třetina zahraničního obchodu naší země je právě s Německem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.