Paroubek: Je Česko opravdu tygrem Evropy?

18.11.2017 18:19

Česká ekonomika vzrostla ve III. čtvrtletí o vynikajících 5 %. Ve II. čtvrtletí meziročně vzrostla „jen“ o 4,7 %. Teď se čeká ještě na zpřesnění statistických výsledků za III. čtvrtletí, ale je dost pravděpodobné, že růst bude potvrzen ještě vyšší. V EU se očekává růst 2,5 %. Podobný růst je i v sousedním Německu, na které je česká ekonomika velmi silně navázána.

Paroubek: Je Česko opravdu tygrem Evropy?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Žijeme zkrátka v době, kdy české hospodářství zažívá konjunkturu. Česká ekonomika je přitom ve svém rozvoji limitována počtem kvalifikovaných pracovních sil a zdá se, že technologická revoluce a robotizace probíhá pomaleji, nežli by bylo žádoucí. Produktivita práce prostě neroste tak rychle, jak by bylo potřeba, a zavádění moderních technologií neuvolňuje významnější počty pracovních sil tam, kde by byly potřeba. České národní hospodářství přitom zdaleka nevyužívá všech růstových faktorů, které by využívat mohlo.

Sobotkova vláda po celou dobu své existence dělala politiku podpory spotřeby obyvatelstva tlakem na růst mezd jak ve veřejném, tak i v soukromém sektoru a zvyšováním důchodů. Celková atmosféra v české ekonomice se především díky Sobotkově vládě zásadním způsobem mění. Lidé začali více utrácet a v tomto roce oživil své výdaje i veřejný sektor.

Řekněme si ale otevřeně, že pokud jde o veřejný sektor a na něj navazující stavebnictví, zdaleka nejsou využity všechny možnosti a stále vázne příprava velkých veřejných investic, zejména liniových staveb. Na novém ministru dopravy bude záležet, a doufejme, že to bude někdo jiný než Dan Ťok, zda se podaří urychlit výstavbu především dálniční sítě a sítě silnic I. třídy. Stejně tak se zatím nedaří podstatněji čerpat peníze z evropských fondů. Kdyby čerpání peněz z evropské finanční perspektivy na léta 2014–2020 bylo pravidelné a optimální, znamenalo by to přírůstek dalších nejméně 2 až 2,5 % HDP.

Vláda neudělala nic pro rozvoj výstavby komunálních, družstevních a sociálních bytů. Neuvedla v život žádné nové programy bytové vystavby a neměla v tomto ohledu ani žádný zřejmý cíl. Například postavit deset tisíc těchto bytů ročně. Deset tisíc bytů může být kolem dvaceti miliard korun, což je opět 0,5 % růstu HDP, a hlavně je to práce pro firmy v krajích a místech regionálního významu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Příští vláda by zkrátka měla mít ambici minimálně udržet tempo hospodářského růstu, které koneckonců může ještě posílit ekonomická diplomacie prezidenta a vlády.

Součinnost výkonné moci, vlády a prezidenta, podpořila vysoký růst českého exportu do Číny v tomto roce. V prvním pololetí tohoto roku se hovořilo o nárůstu až o 30 %. A to stejné by bylo možné očekávat, i když ne s takovou razancí, také v nárůstu vývozu do Ruska po zrušení sankcí. Zahraničních obchod může být tedy faktorem, který urychluje hospodářský růst.

Celkové perspektivy české ekonomiky jsou tak dobré, že už někteří opatrníci hovoří o jejím přehřívání. Dobré také je, že poměrně rychle posiluje koruna, přestože ČNB od listopadu 2013 do dubna 2017 vytiskla více než 2 biliony korun a vyměňovala je tyto peníze za eura, aby uměle udržela slabý kurz koruny. Cílem jakékoli příští vlády musí být posílení koruny až na 18–20 korun za euro, tak aby lidé v okamžiku přijeti eura nebyli okradeni na svých úsporách, mzdách a důchodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.