Paroubek: Je M. Singer vůbec ještě kompetentní?

14.12.2015 6:27

Po rozhovoru ve středeční (9.12.) MfD je zřejmé, že guvernér České národní banky (ČNB) má problém se svou kompetencí. Obhajuje krok, který prostě obhájit nelze. Prý je pro něj frustrující, že po intervencích na oslabení koruny nesáhli ve vedení ČNB dříve.

Paroubek: Je M. Singer vůbec ještě kompetentní?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Řekněme si otevřeně, že v situaci, kdy v posledních 3–5 letech na světových trzích padají ceny všech komodit, a to často o desítky procent, tedy jinak řečeno klesají ceny surovin pro průmysl, včetně energetiky, potravinářského průmyslu a také pro dopravu, je prostě jako z jiného světa si stavět jako cíl 2% růst inflace. Je jen otázka z jakého světa. Tak to nicméně ČNB udělala.

Vedení ČNB jednalo v zájmu části českých exportérů, a to bohužel v té části českých exportérů, která se dlouhodobě na zahraničních trzích prostě nedokáže v konkurenci prosadit.

Intervence proti české koruně jen v letošním roce stály podle všeho téměř 200 miliard korun, a za dva roky se jedná zřejmě až o 390 miliard korun. Není to suma malá, a hlavně, nejsou to peníze pana Singera a spol., ale jsou to peníze státu a jeho občanů.

Je smutné, že s výjimkou prezidenta, který se už ovšem se proti intervencím dlouho neozval, ani premiér, ani ministr financí tento krok ČNB nekritizují, ba dokonce, pokud jde o B. Sobotku, jej akceptují.

Rozhodnutí, která ve svém důsledku znamenají devalvaci měny, přitom žádná národní banka v žádné demokratické zemi nemůže udělat sama, bez konsenzu s vládou. ČNB si s tím však hlavu neláme. Ani trochu nenaznačuje, co se stane, až ukončí intervence. Zdá se, že vedení ČNB vůbec neví, jak celý ten problém ukončit. Upozorňuji na to již dlouhou dobu.

Je zvláštní, že celý problém, který je ve svém sociálním a politickém dosahu mnohem závažnější, než dopad integrace pár set či pár tisíc imigrantů ze Sýrie, nikoho z české politiky nezajímá. Žádnou politickou stranu tento problém nebudí ze spánku. Přitom se blíží datum přijetí eura, je to jen otázka času, možná 3 – 4 let.

Politickou reprezentaci země by přece mělo zajímat, v jakém konverzním kurzu se budou převádět úspory milionů českých občanů z koruny do eura. Zda to bude například jedna ku sedmadvaceti či podle kurzu tomu blízkému, anebo v nějakém kurzu, který je bližší realitě, to znamená 18-20 korun za euro.

Vedení ČNB dnes svými činy rozhoduje o tom, zda budou a o kolik znehodnoceny úspory českého obyvatelstva a jak vysoké budou příští ceny zboží.

Rozhodnutí ČNB z listopadu 2013 považuji od počátku za špatné, které jde proti zájmům širokých vrstev českého obyvatelstva a středního podnikatelského stav. Porti jejich životní úrovni.

Ve svých důsledcích toto rozhodnutí ČNB znamená také zdražení dovozu nejmodernějších zahraničních technologií a strojů o 8–10 %, což je vlastně útok na nezbytnou modernizaci české ekonomiky.

Jiří Paroubek

Psáno pro Deník referendum.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…