Paroubek: Jednání Ruska a USA na spadnutí?

08.08.2017 8:34

V rámci schůzky představitelů zemí jihovýchodní Asie sdružených v organizaci ASEAN se spolu sešli také ministři zahraniční věcí USA a Ruska Tillerson a Lavrov.

Paroubek: Jednání Ruska a USA na spadnutí?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Již před jednáním si oba dva ministři vyměňovali komplimenty. A je zřejmé, že jak americká, tak ruská strana jsou připraveny vést jednání o normalizaci narušených vztahů. Jednání mezi Tillersonem a Lavrovem se přitom zabývalo některými neuralgickými problémy světa, kde Rusko a Spojené státy mají velmi rozdílné názory.

Jednalo se tedy o Sýrii, o vojenském i politickém řešení tamního konfliktu. Jednalo se o Ukrajině a také o jaderném a raketovém programu Severní Koreje.

Pokud jde o Ukrajinu, oba ministři po ukončení jednání informovali, že se v krátké době sejdou zmocněnci obou zemí pro Ukrajinu. Pokud jde o Severní Koreu, Rusko vyjádřilo výhradu k americkým přípravám k případnému, třeba jen částečnému, preventivním vojenskému zásahu v Severní Koreji, který by byl odpovědí na severokorejské řinčení zbraněmi.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Zejména na avizovaný program balistických raket, který by dával severokorejské armádě k dispozici balistické střely, schopné zasahovat americká města. Spojené státy, Rusko, Čína a další velmoci se však shodly s dalšími členy Rady bezpečnosti na společné rezoluci odsuzující raketový program Severní Koreje a reagující na něj prohloubením sankcí vůči této zemi.

Ministr Lavrov vysvětlil svému americkému protějšku také ruská odvetná opatření proti jednostranným sankcím, které modifikoval vůči Rusku a dalším zemím Kongres Spojených států. Zdá se, že na obou stranách, jak u prezidenta Putina, tak u americké administrativy vedené prezidentem Trumpem (ten ostatně přijetí zostřených sankcí Kongresem odsoudil), nebrání k zahájení konstruktivních jednání, směřujících k výraznému zlepšení americko-ruských vztahů.

Přitom každému, kdo jen povrchně sleduje mezinárodní vztahy, musí být jasné, že právě zlepšení americko-ruských vztahů je klíčem k vyřešení celé řady zapeklitých otázek ve světě. V první řadě Sýrie, na Ukrajině a konec konců i dalších vč. jaderného a raketového programu Severní Koreje.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…