Paroubek: Kardinál Duka o svobodě a pomoci bližnímu po svém

16.12.2015 14:42

Česká republika v nejbližších měsících přijme 153 prchajících iráckých křesťanů. Není to mnoho, ale je to nesporně dobrý počin, protože křesťanské menšiny jsou v Iráku a také v Sýrii, zejména na územích ovládaných Islámským státem, v ohrožení života.

Paroubek: Kardinál Duka o svobodě a pomoci bližnímu po svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nicméně je dobré si v této souvislosti připomenout postoj českého arcipastýře katolické církve D. Duky. Ten byl oceněn J. Bobošíkovou a bylo mu umožněno vstoupit do organizace Český svaz bojovníků za svobodu Lidice.

Deník Právo dnes na svých stránkách dává velký prostor citaci dopisu, který v této souvislosti J. Bobošíková D. Dukovi napsala. Vyjímám tu nejpodařenější část: „… v době snahy kampaňovitě očerňovat a nálepkovat nositele názorů nemainstreamových, jsou Vaše postoje pevným hodnotovým bodem, kterému je vlastní demokracie, svoboda a úcta k historické pravdě…“ Primas český, Duka, nedávno mimo jiné uvedl toto: „Výzvy ke zdrženlivosti, obezřetnosti a používání rozumu při přijímání uprchlíků byly zesměšňovány. Otevřená náruč se začala zavírat teprve v posledních týdnech, kdy už i každý prostší občan viděl, že není možné, aby miliony lidí vpluly do Evropy jen za vidinou materiálně lepšího života.“ Tato slova pana kardinála zřejmě J. Bobošíkovou uvedla do stavu orgastického nadšení.

Chtěl bych se k tomu také vyjádřit:

1. Kardinál Duka není zrovna prototypem člověka, který by měl mnoho hovořit o svobodě a demokracii. Vzpomínám si, jak jsem před pár lety, ještě jako poslanec českého parlamentu (a bývalý český premiér), usiloval o to mít na jednom biskupském gymnáziu v nejmenovaném českém městě besedu se studenty. Nebylo mně to umožněno. Když jsem se obrátil na pana kardinála Duku s dopisem, aby zjednal nápravu, ve své odpovědi se mně prakticky vysmál. Takže svoboda slova jen s ručením omezeným a jen pro někoho, že, pane Duko.

2. Česká katolická církev dlouhodobě kašle na směr, který v katolické církvi razí osvícený Svatý otec František. Nejde jen o církevní majetek, o jehož získání u nás katolická církev v nehorázné míře usiluje. Ale jde také o její „křesťanské“ stanovisko k problematice uprchlíků. Přeci pan kardinál, a ba i „prostší občan“ ČR, musí vědět, že v Sýrii a Iráku je válka, jejíž označení občanská není úplně přesné, a mnoho lidí utíká do Evropy prostě proto, že si chce zachránit život a že chce zajistit přiměřeně důstojný život pro své rodiny a pro své děti. Kdo jiný by to měl chápat, než arcipastýř české katolické církve? Ostatně to byly mocnosti Západu, které v obou těchto zemích problémy a konflikty rozdmýchaly, takže by si Západ měl jistou odpovědnost připouštět.

Až příště kardinál Duka vyleze na televizní obrazovce, k mému překvapení třeba i z krabičky sardinek, tak často a nehorázně bývá v ČT (a českých médiích obecně) prezentován, přepnu si s rozkoší na jiný kanál. Třeba na církevní kanál, kde zrovna bude papež František hovořit o pomoci bližním. A třeba i uprchlíkům. Na rozdíl od Duky papeži Františkovi jeho slova plně věřím a pro jeho idealismus a odhodlanou službu lidem velmi obdivuji.

Parazitovat na neštěstí uprchlíků je opravdu vrchol všeho, a to zejména u katolického preláta…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…