Paroubek: Když Páral práší

27.02.2014 20:12

Prominentní autor MFD P. Páral se ve svých článcích stále více opírá o emotivní a propagandistický pohled nežli o solidní odbornou diskusi opřenou o tvrdá statistická fakta.

Paroubek: Když Páral práší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ve svém čtvrtečním článku MFD „Chyba podruhé“ se opírá do současné vlády způsobem, který nejlépe vystihuje silně zavádějící mezititulek „Rozpočtově neodpovědná vláda“, a to bez toho, že by svůj názor dokázal opřít o seriózní fakta či alespoň indicie. P. Páral píše, že „státní dluh překoná brzo hranici 50% HDP“.

Myslím, že je chybou současné vlády, když ve svém programovém prohlášení jasně nevyjádřila jako cíl stabilizovat zmíněnou úroveň zadlužení na loni dosažené výši 46% podílu HDP. A vedou k tomu realistické cesty. Pokud vláda do ekonomiky, tedy přesněji do investičních projektů dokáže napumpovat rozpočtové i mimorozpočtové zdroje (evropské peníze, zvýšené privátní investice, PPP projekty, volné peníze na účtech státních firem), může od roku 2016 republika dosahovat robustnější hospodářský růst mezi třemi až čtyřmi procenty. Tento růst by znamenal meziroční přírůstek příjmů státu v roce 2016 o 40 až 45 mld. Kč. A pokud se tento růst podaří udržet ještě následující dva roky (2017 – 2018) bude vláda mít jak na zamýšlený rozvoj institucí sociálního státu, tak na to, aby se razantně snižovaly deficity státního rozpočtu k nule (2018). Robustnějšímu růstu bude pochopitelně nahrávat i oživení globální a také evropské ekonomiky.

P. Páral se ve svém hodnocení výsledků české ekonomiky nerad dívá do statistik. V letech 2005 – 2007, což bylo období ovlivněné vládou pod mým vedením, vzrostlo společenské bohatství země vyjádřené šesti až sedmiprocentními ročními růsty HDP o pětinu (absolutně v roce 2007 oproti roku 2004 HDP narostlo o 733 mld. Kč). A například v roce 2005 vykázal stát schodek 56 mld. Kč, na kterém se ovšem 46 mld. Kč podílela tvorba rozpočtových rezerv. Celkově byly v letech 2004 – 2006 vytvořeny levostředovou vládou rezervy v objemu 156 mld. Kč, které využila bez rozpaků následující Topolánkova vláda vylepšením svého hospodaření i v době, kdy krize teprve začínala (2008). Naopak mezi lety 2008 až 2013, tedy za vlády pravice, se až v tom posledním roce dostal HDP objemově na úroveň roku 2008, ale schodek státního rozpočtu za toto období vzrostl o neuvěřitelných 750 mld. Kč. To tedy znamená v každoročním průměru 150 mld. Kč deficitu. K takové vládní fiskální politice nás chcete vrátit, pane Párale? Podruhé stejnou chybu opravdu nedělejme!

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce