Paroubek: Klohňové z Bankovní rady ČNB jsou také klientelisty

06.02.2015 12:47

Podle zprávy v MfD uskutečnilo vedení ČNB v polovině roku 2013 klientelistickou akci pro vybrané, na kterou pozvalo přes 200 tzv. osobností českého politického a veřejného života, kterým dalo příležitost si hezky vydělat.

Paroubek: Klohňové z Bankovní rady ČNB jsou také klientelisty
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Měli možnost koupit zlaté mince, jeden kus za 29 tisíc korun, které pak mohli obratem prodat za částku 80 či 90 tisíc, do které byla promítnuta i sběratelská hodnota mincí. Že by lidé jako známý manipulátor volebními výsledky Kubice či pražský arcibiskup a restituent Duka museli podstupovat takovéto trapné obchody, aby si vydělali, je opravdu na pováženou. ČNB by měla zveřejnit seznam těch pozvaných, kterým zlatou minci skutečně prodala.

Obávám se, že s podobnou filosofií ČNB přistupovala a přistupuje také k realizaci myšlenky oslabování koruny ve vztahu k euru. Toto oslabování chce banka prodloužit ještě na celý příští rok, aby snad vládu přešly roupy na zavedení eura v nějakém dohledném termínu. Zdá se, že jediní, kteří mohou mít z oslabení koruny přínos, jsou určití čeští exportéři, kteří k produkci svých výrobků nepotřebují dovoz surovin a polotovarů, jsou pro ČNB zřejmě jakousi vyvolenou skupinou. ČNB naopak vůbec nezajímají čeští občané, kteří například při nákupu dovolených platí devalvovanou korunou více, nežli odpovídá reálné hodnotě české měny. Na zájmy širokých vrstev českých občanů vedení ČNB, jak vidno z klientelistické akce spojené s prodejem zlaté mince a dále z devalvace české koruny, zkrátka zvysoka kašle.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…