Paroubek: Koalice poražených

14.10.2016 20:20

V některých krajích, konkrétně v Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském vznikají na tamních hejtmanstvích koalice, jejichž hlavním jmenovatelem je odpor k vládnutí a dominanci hnutí ANO.

Paroubek: Koalice poražených
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Politické strany v těchto krajích zastoupené, prakticky jen s výjimkou komunistů, se budou podílet na krajských koalicích a vytvoří krajskou vládu, tedy radu kraje. Je to reakce zmíněných politických stran na porážku utrpěnou od hnutí ANO ve volbách.

Je to nepochybně zajímavý politický tah, kterým si ČSSD v uvedených krajích udrží jistý podíl na moci, na níž se bude podílet i s dalšími stranami. Z hlediska reálné politiky je to tedy jistě možný a dobrý krok, ale je otázka, jak tento krok bude působit krátkodobě a jak z dlouhodobého hlediska.

Dovolím si předpokládat, že Babišovi je srdečně jedno, zda bude mít hejtmany v devíti nebo v pěti krajích. Jemu se jedná jen a jen o sebe a o výsledek svého hnutí ve volbách do poslanecké sněmovny. To, že jeho v krajských volbách vítězné ANO bude nejméně ve třech krajích obejito a pozici hejtmana získá sociální demokrat, mu bude naopak argumentačně pomáhat před volbami do poslanecké sněmovny.

Babiš paradoxně již dnes hovoří o „oligarchizaci“ politiky. A má přitom na mysli tradiční politické strany,které se "spikly" proti jeho lidem. Je to neuvěřitelný paradox a tak trochu výsměch realitě, kdy jediným oligarchou v politice je ve skutečnosti jen on sám. Ale jeho argumentaci o spiknutí všech proti němu nelze brát na lehkou váhu. Bude mít marketingově jistě svou účinnost a Babiš bude moci na základě manévru politických stran ve třech krajích (je otázka, co se odehraje ještě v Jihomoravském kraji) skvěle argumentovat ve prospěch své volební kandidátky před volbami do poslanecké sněmovny.

V Ústeckém kraji si hnutí ANO dokonce zřejmě dovolí velkorysý tah – přizvat k povolebním hodům komunisty a udělat z komunisty Bubeníčka opět hejtmana. Co jiného ostatně hnutí ANO zbývá. Komunisté se sociálními demokraty a s SPD + SPO mají na Ústecku těsnou, ale přece jen potřebnou většinu a mohli by se pokusit o stejný manévr, jako ČSSD provádí ve třech jiných českých krajích.Komunista Bubeníček bude zkrátka hejtmanem v každém případě, to je potřeba vzít jako fakt.

Během roku zbývajícího do voleb do poslanecké sněmovny se ukáže soudržnost jednotlivých koalic v rámci krajů. Prvním problémem bude sestava krajských rad podle určité aritmetiky. Jinak řečeno, jak se strany dohodnou ve třech zmíněných krajích, tedy v Hradeckém, Pardubickém a Plzeňském na dělbě míst v radě a na kompetencích. Pokud budou tyto rady složeny z více subjektů (a to v každém případě budou), pnutí v nich bude prakticky trvalé a již před volbami do poslanecké sněmovny může jedna či dvě z těchto rad skončit. A to by teprve byla voda na mlýn A. Babišovi…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…