Paroubek: Komičtí čeští analytici

23.12.2016 8:35

Čeští ekonomičtí analytici uvažují v intencích zásady: Čím blbější sedlák, tím větší brambory. Za ekonomický růst ČR prý česká vláda nemůže. Jsou to stejní analytici, kteří jásali nad utlumováním české ekonomiky v dobách ministra financí Kalouska a premiérů Nečase a Topolánka.

Paroubek: Komičtí čeští analytici
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tehdy česká ekonomika od roku 2009 – 2013 klesala či v nejlepším případě stagnovala. A analytici se na podzim roku 2011 jen velmi divili, proč vlastně ekonomika klesá, a neroste, když to Kalousek tak pěkně zafýroval. Tedy "pěkně", pokud jde o prosazení rozpočtových škrtů, které dokonale utlumily hospodářský růst.

Vláda možná není dokonalá. Vlastně určitě není dokonalá. Ale změnila očekávání v ekonomice, podnítila spotřebu obyvatelstva tlakem na zvyšování mezd, které zahájila ve veřejném sektoru. Reálné průměrné mzdy za vlád pravice jen klesaly. Dnes rostou. Lidé více utrácejí a spotřeba roste.

Ve veřejné spotřebě je jistý problém, který do značné míry způsobuje ještě dědictví po zcela neschopných vládách pravice, které nebyly schopny připravit projekty zejména na velké infrastrukturní stavby. Často nebyly ani schopny provést výkupy nezbytných pozemků pro tyto stavby. Proto se výstavba dálnic u nás prakticky zastavila.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ministr dopravy Ťok jistě nepatří k nejsilnějším ministrům, ale je lepší než špatní ministři dopravy Nečasovy vlády. A zcela nepochybně je jen otázkou času, kdy dojde k oživení i v oblasti veřejných staveb v rámci ministerstva dopravy.

Vláda by se měla seriozně zabývat segmentem stavebnictví, kde v tomto roce dochází k dalšímu meziročnímu poklesu stavební výroby téměř o desetinu, a přijmout program na jeho oživení. A zejména by vláda měla prosadit funkční systém čerpání evropských fondů, který přivede v příštím roce do veřejných rozpočtů evropské peníze v potřebném rozsahu. Možná 100 až 150 miliard korun z celkové sumy 650 miliard korun, které byly České republice poskytnuty na finanční perspektivu 2014 – 2020. To by pozitivně ovlivnilo hospodářský růst.Ten by pak mohl být o 1-1.5 % vyšší, nežli je ten očekávaný (cca 2.4 %).

Vláda opravdu není dokonalá, ale ve srovnání s předchozími dvěma pravicovými vládami je ta současná schopná přinášet do hospodářství impulzy, které pozitivně ovlivnily hospodářský růst. Že tento růst mohl být vyšší, je nepochybné, ale není to ani stagnace, ani hospodářský pokles, které byly tak charakteristické pro předchozí pravicové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…