Paroubek: Kompromitace institutu referenda na Praze 10

23.09.2014 7:34

Nevím, zda to bylo záměrem těch, kdo referendum se třemi otázkami na Praze 10 „umožnili“, ale formulace otázek a jejich obsah u voličů vzbudily naprostý nezájem. Referenda, které proběhlo společně s doplňovacími senátními volbami, se zúčastnilo 11 % voličů (doplňovacích voleb do senátu necelých 16 %), přičemž hranice pro platnost referenda byla stanovena na 25 %.

Paroubek: Kompromitace institutu referenda na Praze 10
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Spojit referendum s volbami, které u veřejnosti tradičně vzbuzují nejmenší zájem, je vcelku jednoduchý trik, jak zabránit rozhodnutí lidí v referendu. Stejný osud, tedy neplatnost referenda, potká zřejmě i další referendum, které se na Praze 10 bude konat společně s druhým kolem senátních voleb a jehož obsahem bude i otázka, která obyvatele Prahy 10 trápila nejvíce, a to: „Souhlasíte, aby náklady na přestavbu nebo pořízení radnice nepřesáhly 500 milionů včetně DPH?“ Aby výsledky tohoto referenda byly platné, je třeba, aby se ho zúčastnilo nejméně 35 % voličů. Když se však podíváme na statistiky, můžeme si ověřit, že od roku 2006 byla tato hranice volební účasti překonána ve druhém kole senátních voleb překonána dvakrát, jednou v roce 2006 v Hradci Králové a jednou v roce 2008 v Brně. Logičtější než spojovat referendum s volbami, o něž veřejnost nemá zájem a které se navíc konají v jiném termínu, než většina nadcházejících senátních a komunálních voleb, by bylo spojit toto referendum s volbami komunálními. Ale to by hrozilo, že se ho oněch 35 % voličů zúčastní. A o to evidentně dosavadní vedení Prahy 10 vůbec nestojí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…