Paroubek: Komu se vlastně hodí levná koruna?

09.06.2015 6:27

Nikde jsem neviděl analýzu ČNB, ze které by explicitně vyplynulo, kterým vývozcům vlastně její politika levné koruny pomáhá. Bylo by to ale zajímavé vědět…

Paroubek: Komu se vlastně hodí levná koruna?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Empiricky bych odhadl, že se může jednat o vývozce, kteří vyvážejí zboží a polotovary s nízkou přidanou hodnotou, jež jsou vyráběny v provozech s velmi nízkou průměrnou mzdou nepříliš převyšující mzdu minimální.

Je to samozřejmě jen má pracovní hypotéza, ale pokud má ČNB jiné a přesvědčivými čísly doložené analýzy, jistě pro ni nebude žádný problém je předložit a uvést má slova na pravou míru.

Co mě však zajímá nejvíce, je, jak chce ČNB z dnešního kurzu koruny vůči euru, pohybujícího se kolem 27,40 Kč za euro, ke dni (bohužel zatím značně vzdáleného) českého přistoupení do EMU a přijetí eura vykouzlit rozumný konverzní kurz pohybující se kolem 18 – 20 korun za euro. Tedy kurz, v němž budou do eura převedeny také naše mzdy a vklady

ČNB by ovšem při provádění svých opatření měla sloužit nikoli určité skupině vývozců, ale měla by sloužit hlavně všem občanům této země. A široké vrstvy českých občanů jistě nemají zájem na tom, aby se tvrdošíjným lpěním na levné koruně ve prospěch části vývozců zvyšovaly ceny zahraničního dováženého zboží anebo se např. navyšovaly i ceny zahraničních dovolených či obecně pobytů v zahraničích.

Guvernér Singer a ani žádný jiný představitel ČNB se vůbec nezabýval exitem ze současné situace postupnými kroky, jež budou použity v příštích letech. Je zřejmé, že tato skupina ekonomů ve vedení ČNB, kteří nepříliš dobře skrývají svůj odpor k přijetí eura, se o tuto záležitost už ani příliš zajímat nemusí, protože ji bude řešit vedení ČNB v novém složení. Což je dobře.

Ale stejně by bylo zajímavé vědět, jak by tuto situaci chtěl řešit pan Singer a jeho současní kolegové z Bankovní rady ČNB. A mají-li vůbec nějaké řešení.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.